Patatesleri, kabuklarını soymadan bol su ile iyice haşlayın. Haşlanan patatesleri soğuk suyun altında tutarak kabuklarını soyun ve derince bir kaba alın. Hala sıcak olan patateslerin üzerine margarin, limon suyu ve tuzu ekleyin. Çatalla ya da patates ezici ile iyice ezin.
Hazırladığınız patates püresini bir streç folyo üzerine düzgün bir dikdörtgen olacak şekilde ellerinizle yayın. Çok ince bir tabaka halinde yaymamaya özen gösterin, aksi takdirde içine garnitürü koyduğunuzda servis ederken patatesler dağılır. Bir fırça yardımı ile mayonezi dikdörtgen patates püresinin üzerine eşit bir şekilde yayın. Turşuları küçük küpler halinde doğrayıp garnitür ile karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı boydan boya patates püresinin ortasına yayın. Garnitürü pürenin her yerine dağıtmayacaksınız, sadece ortasında olacak. Artık pürenize şekil verebilirsiniz.
Bunun için hazırladığınız dikdörtgen pürenin uzun kenarı size paralel duruyor olsun. Uzun kenarın altındaki streç folyoyu kenarlarından tutarak, patates püresini dikdörtgenin ortasına doğru yuvarlayın ve dağılmaması için elinizle biraz bastırın. Ardından karşı kenarda da aynı işlemi yaparak, yani diğer kenarı da ortaya doğru yuvarlayarak bir rulo yapın.
Düzgün şekil veremediyseniz yaptığınız ruloya streç folyonun üzerinden ellerinizle şekil verebilirsiniz. Pürenin kenarlarındaki folyoları da iyice kıvırıp, bir nevi şeker ambalajı yapar gibi, pürenin hava almasını önleyin. Aksi takdirde patates siz servis edene kadar kurur.
Hazırladığınız rulo patates salatasını bir gece buzdolabında dinlendirin, bu süre zarfında patates püresi kendini toplayacak ve servis aşamasında dağılmayacaktır. Servis edeceğiniz zaman ruloyu bir tabağa alıp üzerine kıyılmış dereotlarını serpin ve daha sonra kesip servis yapın.