Malzemeler
- 3 adet yufka.
Sosu için;
- 1 çay bardağı süt,
- 1 çay bardağı yoğurt,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak).
İç harcı için;
- 4 orta boy patates,
- 1 soğan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- Pul biber,
- Kara biber,
- Nane,
- Tuz.
Yapılışı
İçini hazırlamak için, patateslerin kabukları soyulup parçalara ayrılır.
Tencerenin içerisine alınan patateslere, üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Daha sonra suyu süzdürülüp çatal yardımı ile güzelce ezilir.
Tavanın içerisine sıvı yağ konulup, ince ince doğranmış olan soğanlar eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ardından bir yemek kaşığı salça ilave edilip biraz kavrulduktan sonra ezilen patatesler, tuz ve baharatlar eklenir.
İyice karıştırılarak 1 – 2 dakika daha kavrulur ve hazırlanan patatesli iç harcı ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır.
İç harcı soğurken sos için gerekli olan malzemeler derin bir kap içerisinde karıştırılır.
Yumurta sarısının biri üzerine sürülmek üzere ayrılır.
Düz bir zemin üzerine birinci yufka serilir ve her tarafına hazırlanan sostan güzelce sürülür.
Patatesli iç harcı her yerine serpiştirilir ve ikinci yufka üzerine serilip üzerine tekrar sos sürülüp patatesli iç harcından serpiştirilir.
Yufkalar bitene kadar aynı işlem uygulanır.
Yufkalar bittikten sonra önce kenarlarından daha sonra alt kısmından biraz içe doğru katlanır.
Ardından dikkatlice rulo şeklinde sarılıp buz dolabında 1 saat kadar dinlendirilir.
Dinlenen patatesli rulo börek buz dolabından alnır ve bıçak yardımıyla 1 parmak kalınlığında kesilir.
Kesilen Börek dilimleri fırın tepsisine sıralanır.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 170° fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.
Hazırlanan patatesli rulo börek, fırından çıkartılıp servis tabağına alınır ve sıcak sıcak servise sunulur.