Ana Sayfa İLİŞKİLER Dedikodu yapma nedenleri ve uzak durma yolları

Dedikodu yapma nedenleri ve uzak durma yolları

563
0

dedikodu_slider_575576c1-468d-4d02-8073-a0f563d716da

İnsanlar neden dedikodu yapar,dedikodudan nasıl uzak durulur?

‘’Kadınlar mı erkekler mi daha çok dedikodu yapar?’’ sorusunun bilinen cevabı ‘’elbette kadınlar!’’ olarak bilinse de,yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki,dedikodu yapma oranları kadın ve erkekler için neredeyse aynı! Anlayacağınız dedikodunun cinsiyeti yok…

Erkek ve kadınlar için dedikodu nedenleri de aynı.Bu yazımda dedikodu yapma nedenlerini,dedikodunun zararlarını ve dedikodudan uzak durmanın yollarını açıklayacağım.

İnsanlar neden dedikodu yaparlar?

1- Kabul edilme isteği

Sosyolojik olarak, birey bir topluluğa dahil olmak için üstün ve öne çıkan yanlarını sergilemek ister.Bu güdü ilkel insandan beri devam eder.Dedikodu malzemesini değerli bir bilgi ve güç olarak gören insan,bu gücünü başka insanları etkileyip ,istediği statüyü elde etmek için kullanır.

2- Beğenilme ve takdir edilme isteği

Bir toplulukta saygı görmek,beğenilmek ve takdir edilmek de bir diğer sosyal ihtiyacımızdır.Dedikodu üzerinden yorumlarda bulunmak,doğru olanı tarif etmek,taraftar bulmak sıkça başvurulan bir saygı ve sevgi kazanma isteğidir.

3- Kıskançlık 

Kabul edelim veya etmeyelim,dedikodunun arkasında yatan en büyük nedenlerden birisi kıskançlıktır.Bir  insana duyulan haset ve çekememezlik,dedikodu yapılarak ,en kötüsü de dedikoduyla iftira atılarak giderilmeye çalışılır.

4- Bazı psikolojik sorunlar

Kişilik bozukluğu,mani gibi bazı psikolojik hastalıklarda dedikodu yapan kadınların ve erkeklerin bir diğer nedenidir.Duygu ve düşüncelerini kontrol etmekte zorlanan insanlar dedikodu yapmaya yatkındırlar.

Dedikodu yapma sebepleri genel olarak bu başlıklar altında toplanabilir.Şimdi de dedikodunun zararlarına bir bakalım;

Dedikodu yapmanın bize ve çevremize zararları nelerdir?

1- Dedikodu yapmak enerjimizi düşürür

Dedikodu yapmak da,dedikodu yapılan bir ortamda bulunmak da insanın enerjisini düşürür ve yorar.Üretkenliğiniz ve motivasyonunuzda dedikoduyla birlikte azalır.Özellikle iş hayatında yapılan dedikodu verimsizliğe neden olur.

2- Dedikodu yapmak kalitemizi düşürür

İstediğimiz kabul ve saygıyı dedikodu yaparak elde edemeyiz.Bu bilimsel gerçek günlük yaşamımızda çok kez şahit olduğumuz durumlarla kanıtlanmıştır.Dedikodu yapan,iftira atan insan er geç ortaya çıkar ve o andan itibaren o kişiye duyulan güven ve saygı azalır.

3- Dedikodu yapmak olumsuzluklara odaklanmamıza neden olur

Sürekli dedikodu yapan bir insan ,dedikodu malzemesi çıkarmak için sürekli eksik ve hatalara odaklanır,deydim yerinde ise kusur arar.Bu şekilde yaşamak ise bir süre sonra her insan ve durum karşısında negatif düşünmemize neden olur.Çok dedikodu yapan insanların hiç bir şeyi beğenmemelerinin,sürekli bir kulp takmalarının esas kaynağı bu düşünce tarzıdır.

4- Dedikodu mutsuzluk ve yalnızlık kaynağıdır

Sürekli olumsuza odaklanan bir insanın  mutlu olması zordur.Peki mutsuzluk neye neden olur? Elbette yalnızlığa… Dedikoducu insanlar kalabalıklar içinde yalnızdırlar.Çok dinleyeni vardır ama gönülden dinleyeni yoktur.Çünkü dedikoducu bir insanla kimse samimi ilişki kurmaz.

Dedikodunun nedenlerini,zararlarını özetledik,sıra geldi dedikodudan uzak durma yöntemlerine;

Biliyorum bunu başarmak çok zor…İşyerinde,günlerde,ev gezmelerinde..kısaca dedikodu her yerde ! Hayatın zorluklarını dedikodu yaparak atmak,bir nevi kafa dağıtmak sıradan bir şey  haline geldi.En azından mümkün olduğunca dedikodu yapılan ortamlara girmeyin.

Eğer bulunmak zorunda olduğunuz yerlerde sürekli dedikodu yapılıyor ise ve zorunlu olarak dedikoduya maruz kalıyorsanız,dedikodu yapılan konu hakkında kesinlikle yorum yapmayın.

Dedikoducuyu cesaretlendiren hafif bir mimik,dedikoduyu onaylama anlamına gelen ufak bir baş sallama bile sizi zor durumda bırakabilir.En iyisi dedikodu yapan insanı dinlememek yanından bir bahane ile ayrılmaktır.

Dedikoducu insanla sürekli aynı ortamı paylaşıyorsanız (örneğin;aynı ofiste çalışmak,yakın akrabalık bağı,komşu v.b) sohbeti her dedikoduya çekme çabasını boşa çıkarmaya çalışın.O dedikodu da ısrar ettikçe siz tepkisiz kalıp farklı bir şeylerden konu açın.

Artık dedikoducu insanla ilişkiniz dayanılmaz bir noktaya geldi ise,baş başa kalacağınız bir ortam ayarlayın ve onu kırmadan,başkaları hakkında konuşmak istemediğinizi kendisine söyleyin.Bu tür bir açık iletişim dedikoducu insanın tepkisini çekip sizden uzaklaşmasına neden olabilir veya size hak verip dedikoduyu bırakabilir.

Açıkça belirtmeliyim ki; Her iki olasılıkta da siz kazançlı olursunuz.Ya çevrenizden enerjinizi tüketen bir insan gider ve rahatlarsınız ya da,dedikoducu insan doğruyu görüp başkaları hakkında konuşmayı bırakır,o da siz de rahat edersiniz! 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz