Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Viktor Çirkov, Suriye’nin Tartus limanında bulunan askeri deniz üssünü ellerinde tutmaya devam edeceklerini söyledi.
Suriye’de Beşşar Esed rejiminin devrilmesi ve sonrasında yaşanacaklarla ilgili video konferansta değerlendirmede bulunan komutan, “Rus deniz kuvvetlerinin tedarik merkezi olarak Suriye Tartus deniz üssü korunacak. Aden Körfezi’nde korsanlara karşı mücadele eden gemilerimizin teknik ve lojistik destek açısından bu üsse ihtiyacı var” dedi.
Suriye’de rejim değişikliğinin ardından muhalif grupların tepkisini çeken Moskova’dan askeri üssü boşaltmasını isteyebilecekleri belirtiliyor. Tartus deniz üssü Rusya’nın eski Sovyet toprakları dışında ve Akdeniz’de bulunan tek askeri varlığı. 1971’de imzalanan anlaşma çerçevesinde kullanılmaya başlanan üs, onarılmasının ardından aktif hale geldi. İki savaş gemisinin yanaşabileceği limanı bulunan askeri üste, 50 Rus denizci görev yapıyor.
AKDENİZ’DE TATBİKAT YAPAN RUS SAVAŞ GEMİLERİ TARTUS’A GİRMEYECEK
Karadeniz Filosu için Akdeniz’in stratejik tatbikat alanı olduğuna değinen Çirkov, “Bir kısım Rus savaş gemileri Akdeniz’de tatbikat yapıyor. Ancak Tartus’a girmeyecekler.” değerlendirmesinde bulundu.
Çirkov, “Akdeniz’de bulunan savaş gemileri rutin askeri tatbikat yapıyor. Bu tatbikat 2011’de planlanmıştı.” dedi. Tatbikatta Rusya’nın Baltık, Karadeniz ve Kuzey Filosuna ait gemilerin ortak bir tatbikatla boğazları geçip Akdeniz’de koordineli hareketleri planlanıyor.
Rusya’nın savaş gemilerinin bölgede tatbikat için bulunduğuna dair garanti vermelerine karşın, Batılı ülkeler Suriye’de kötüye giden durumla eş zamanlı olarak yaşanan gelişmeden endişe ediyor. Esed rejimine gizlice silah sevkiyatı gerçekleştirildiği, Tartus limanını Esed sonrası dönemde de korunabilmesi için güç gösterisi yapıldığı gelen iddialar arasında.
Çirkov, 2012 sonuna kadar nükleer denizaltı ve stratejik savaş gemilerinden oluşan 10-15 unsurun daha deniz kuvvetlerine dahil olacağını söyledi.