Anneyi çağrıştıran ve patlıcanı sevmeye sebep bir yemektir patlıcan oturtma. Hele bir de yoğun geçen bir günün ardından akşam sofrasına konursa, sevgi aşka dönüşür aslında…
Malzemeler
5 adet patlıcan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
300 gram orta yağlı kıyma
2 adet orta boy domates
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı kimyon
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı soğuk süt
1/4 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/4 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
Üzeri için:
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Püf noktası:
– Tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları, suyunu iyice sıkıp kuruladıktan sonra ızgara ya da ızgara izli tavada ters yüz ederek kısa bir süre pişirin.
– Un köpürüp, tereyağı kızdığında beşamel sos hazırlamak için soğut sütü azar azar ekleyebilirsiniz.
Pişirme önerisi:
– Kemer patlıcan yerine bostan patlıcan da kullanabilir, iri yuvarlaklar halinde dilimleyebilirsiniz.
– Patlıcanları az yağda kısa sürelerde ters çevirerek pişirebileceğiniz gibi derin yağda ya da fritözde de kızartabilirsiniz.
– Kıymalı harca arzu ettiğiniz baharatları ekleyebilir, sıcak su ilavesiyle kıvamını açabilirsiniz.
Nasıl yapılır
– Kemer patlıcanları, uç kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.
– Halka halka ya da uzunlamasına parçalar halinde kestiğiniz patlıcanları, acısının çıkması için bol tuzlu suda bekletin.
– Kabuğunu soyduğunuz kuru soğan ve sarımsakları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Domatesleri, kabuğunu soyduktan sonra minik küpler halinde kesin.
– Orta yağlı kıymayı tahta bir kaşıkla ezerek hafif bir renk alana kadar kavurun. Sonrasında 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyin.
– Yemeklik doğranmış kuru soğan ve sarımsakları ekledikten sonra karıştırarak kavurma işlemini sürdürün.
– Domates küpleri ve domates salçası eklediğiniz kıymayı, domatesler suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
– Tuz, karabiber ve kimyon ilavesiyle iç harcı çeşnilendirin. Bir parça sıcak su katıp sosu kısık ateşte kaynatın.
– Acısının çıkması için tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanların suyunu süzdürün. Kağıt havlu yardımıyla fazla sularını alın. Kalan zeytinyağıyla üzerlerini hafifçe yağlayın.
– Önceden ısıtılmış ızgara ya da ızgara izli tavada ters yüz edip kısa sürede pişirin.
– Beşamel sosu hazırlamak için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Unu 3-4 dakika kadar kavurun.
– Soğuk sütü azar azar ekledikten sonra topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla beşamel sosu karıştırın. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve rendelenmiş muskat cevizi kattığınız beşamel sosu kıvam aldıktan sonra ocaktan alın.
– Izgarada pişen patlıcanların yarısını ısıya dayanıklı servis kabının tabanına dizin. Ocaktan aldığınız kıymalı iç harcı üzerine yayın. Kalan patlıcan dilimleriyle üstünü kapatın.
– Hazırladığınız beşamel sosu ekleyin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
– Fırından aldığınız patlıcan oturtmayı, sıcağı sıcağına dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.