YAŞAM

Kalbi etkileyen enfeksiyonlar

 

Kalbi etkileyen enfeksiyonlar

İstanbul Medipol Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Oğuz Karaca, kalbi etkileyen enfeksiyonlar hakkında bilgi verdi.

 

– Bakteriyel boğaz enfeksiyonları:

 

Özellikle çocukluk ve genç erişkin yaşlarda geçirilen bakteriyel boğaz enfeksiyonlarının tedavi edilmemesi sonucu halk arasında kalp romatizması olarak bilinen bir tablo oluşabilir. A grubu beta-hemolitik streptokok grubundan bakteriyel enfeksiyonun uygun antibiyotiklerle tedavi edilmemesi sonucu yaklaşık 3 hafta sonra akut romatizmal ateş (ARA) tablosu ile gelişir. Toplu halde yaşanan okul, yurt, askeri birlik gibi yerlerde bu enfeksiyon yaygın ve çok ağır şekilde seyrettiğinden, bu yerlerdeki yetersiz tedavi akut romatizmal ateşin gelişmesi ihtimalini artırır.  Akut romatizmal ateş tablosunun en sık görülen bulgusu büyük eklemlerdeki ağrı, şişlik ve kızarıklıktan oluşan artrit tablosudur.

 

– Kardit:

 

Bir diğer bulgu ise kalbin etkilendiği göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikayetlerle kendini gösteren kardit tablosudur. Kalpte birçok bölge etkilenebilmesine rağmen en sık kalp kapaklarında uzun dönemde kalınlaşma şeklinde kendini gösteren ‘Kalp Kapak Romatizması’ gelişir ve aylık penisilin iğneleri ile korunma gerektirir.

 

 

– Viral enfeksiyonlar:

 

Kalbi etkileme ihtimali olan bir diğer enfeksiyon türü ise toplumda çok gözlenen viral enfeksiyonlardır. Tipik olarak boğaz ağrısı, halsizlik, kırgınlık ve hafif ateş gibi gribal enfeksiyon belirtileri ile başlayıp, yatkınlığı olan bireylerde kalp zarını etkileyerek ‘Perikardit’ ve kalp kasını etkileyerek ‘Miyokardit’ olarak bilinen hastalığa yol açabilir. Bu durumda grip şikayetlerinden farklı olarak göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi kalp hastalığı belirtileri ile kendini gösterir. Nezle ve grip şeklinde başlayıp kalp belirtilerinin geliştiği durumlarda hastanın mutlaka bir kardiyoloji uzmanına muayene olması gerekmektedir.

Kadinvekadin.net özel haberidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir