İLİŞKİLER

Neden aşık olamıyorum?

 

Neden kimseye bağlanamıyorum?

Çağımızın en önemli  ilişki sorunlarından birisi de,birine bağlanamamak,bir insana aşık olamamaktır…Bu sorundan şikayet edenleri cinsiyet olarak incelediğimizde erkeklerde daha yaygınmış gibi görünse de,oranlar birbirine yakındır.Erkeklerin bir kadına bağlanamama sorununu daha sık duymamızın nedeni ise,erkeklerin bu durumu güzel bir şeymiş gibi anlatmasından kaynaklanıyor.Son yılların  modası  ‘’ıssız adam’’olmak(veya öyle görünmek) sanki bir meziyetmiş gibi lanse ediliyor…

Bu yazımda;Cinsiyet farkı olmaksızın,istediği halde aşık olamayan,bir insana bağlanamayan genç kız ve erkeklerin sorunu nasıl çözebileceklerine dair önerilerim olacak.Önerilerime geçmeden önce bir konuyu bilginize sunmak isterim;

Bu yazı,samimi olarak bağlanamama sorunu yaşayan kadın ve erkekler için yazılmıştır.Eğer gerçekten sorunu çözmek istiyorsanız bu yazıyı sonuna kadar okuyun,aksi takdirde boşa zaman harcamayın.Bu uyarıyı şunun için yapıyorum;İlişki danışmanlığı hayatımda dönem- dönem karşıma çıkıp,aşık olmak istediğini ama olamadığını söyleyen,lakin bu durumdan gizli bir üstünlük hazzı ile zevk aldığını gözlemlediğim danışanlar oldu.Onları kibarca geri çevirip,ödedikleri ücretleri de iade ettim.Çünkü,bu sağlıksız durumdan zevk alıp,bunu bir yaşam tarzı haline getiren bir kadın veya erkeğe kimse yardım edemez.

Aşık olmak ve bağlanmak iki farklı sosyal –psikolojik gerçeklik olmasına rağmen,nedenleri ve çözüm yolları benzer olduğu için ikisini de ortak olarak ele alıp inceleyeceğim. Neden kimseye aşık olamıyorum, neden kimseye bağlanamıyorum ? İşte bu soruların cevapları;

Birine ait olamama nedenleri

Çocukluk ve gençlik travmaları;Özellikle çocukluk döneminde anne,baba,kardeş başta olmak üzere çok yakın bir insanın ani ölümü bireyde travma yaratır.Ani kayıptan dolayı çekilen üzüntü,bireyi psikolojik olarak hasara uğratır.Beyin;Beden ve ruh sağlığını korumak için bir daha kimseye bağlanılmaması gerektiğini,bağlanılırsa o kişinin de aniden ortadan kaybolabileceğini telkin eder.Bu telkinle büyüyen genç kız veya erkek,hayatının ilerleyen dönemlerinde kimseye aşık olamaz.

Aşırı korumacı veya aşırı serbest yetiştirilme  tarzı;Çocuklarını aşırı koruyucu şekilde yetiştiren aileler,çocuğun büyüdüğünde kendi hayatına dair kararlar  vermesinin de önünü tıkamış olurlar.Böyle bir aile ortamında büyüyen çocuklar muhakeme,inisiyatif alma,sorumluluk alma gibi konularda sıkıntı yaşayıp,ilişkilerinde derinlik yakalayamazlar.Aşırı serbest ortam da yetişen çocukların da sorumluluk alma,saygı,empati gibi hissiyatlarda sıkıntıları vardır.Serbest aile ortamında büyüyüp,bir erkekle ilişki yaşayan hatta evlenen bir kadın için erkeğe bağlanmak,çocuk yapmak,birlikte bir hayat geçirmek gibi kavramlar saçma ve gereksizdir.

Suçluluk ve yetersizlik duygusu;Bu iki his ,aşık olmakta zorlanan bir kadında genelde birlikte görülür.Kendini yetersiz hisseden erkek veya kadın,sürekli olarak ,ilişki yaşadığı insana layık olmadığını düşünür.Yetersizlik hisleri suçluluk duygusunu körükler ve sonuç olarak,bu hislerle yaşayan bir kız veya kadın hiçbir erkeğe bağlanamaz.Bu sorunda dikkatinizi çekmek istediğim ince ayrıntı ise;Suçluluk ve yetersizlik hisleriyle birine bağlanamayan insanlar,genelde karşısındakini suçlayarak ilişkiyi bitirirler.Yani,Suçlama veya hakareti,kendi yetersizlik hislerini  kapatmak için bilinçsize kullanırlar.

Zevk düşkünlüğü;Genellikle erkeklerde görülen bir  bağlanma sorunudur hedonizm(zevk düşkünlüğü).Hayatın hiçbir sıkıntısına,sorumluluğuna katlanmak istemeyen,hayatı hep eğlenerek geçirmek isteyen,mücadele azmi ve başarma hırsı olmayan bir insan neden birine bağlanıp çok ağır bir sorumluluk alsın ki?

Psikiyatrik hastalıklar;Yukarıdaki faktörler veya başka nedenlerden dolayı oluşan psikolojik hastalıklarda birine ait olamama sorununa yol açabilirler.Özellikle kişilik bozuklukları,bipolar mani,majör depresyon,seks bağımlılığı gibi hastalıklar aşık olamama nedeni olabilir.Psikolojik sorunlardan dolayı birine bağlanamayan insanların psikiyatr desteği alması gerekir.

Genel olarak aşık olamama nedenlerini bu şekilde sıraladıktan sonra,sorunun çözümü için neler yapılabileceğine bir bakalım;

Aşık olmak ve bağlanmak istiyorsanız;

Kendinizle yüzleşin;Çözüm için ilk atmanız gereken adım,eksik ve yanlışlarınızla kendinize aynada bakmak olmalı.Kendi eksik ve hatalarını gören insan,aslında sorunu büyük oranda çözmüş demektir.Kendinizle yüzleşme konusunda başarısızsanız,bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Somut ve soyut değerler üretmeye çalışın;İnsan ürettikçe özgürleşir ve paylaşmayı öğrenir.Bahçenizde bir ağaç,hayvan barınağında bir köpek, yazacağınız şiir veya hikayeler..Üretmeye dair yapabilecekleriniz o kadar çok ki!

Paylaşmayı deneyin;Fiziksel mal ve hizmetleri paylaşmak güzel ama,duygu ve düşünce paylaşımı anlamında maalesef zayıf bir toplumuz…Sevdiğiniz,değer verdiğiniz insanlarla kaliteli zaman geçirip,samimi paylaşımlarda bulunun.İnsanları gerçekten dinleyin,siz de bir şey paylaşırken tüm benliğinizle anlatın.Samimi paylaşım,çözüm üretme ve değer katma konularında size yardımcı olacaktır.

Kendinizi sevin;Tüm eksiklerinize,hatalarınıza rağmen kendinize olan saygınız ve sevginiz azalmasın.Kendini sevmeyen insan kimseyi sevemez.Yukarıda önerdiğim aktivite ve faaliyetler,düzenli spor yapmak,zor bir işi başarmak gibi şeyler kendinize olan saygınızı ve sevginizi yükseltecektir.

Özet;Çoğu evli kadın ve erkekte bile bağlanamama sorunu çok yaygın. Ama çeşitli nedenlerden dolayı yeterince dile getirilmiyor.

Genç kız ve erkeklere tavsiyem;Sırılsıklam aşık olmayı ve bir insana”sana aitim!” diyebilmenin güzelliğini tadın.Zira çok güzel bir duygu !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir