‘Yusuf İle Züleyha’ Operası 6. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde

‘Yusuf İle Züleyha’ Operası 6. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde

Tarih boyunca yazılmış en güzel hikâyelerden biri olarak tanımlanan ünlü Türk bestecisi, Devlet Sanatçısı Okan Demiriş’in Yusuf ile Züleyha operası 11 ve 12 Haziran tarihlerinde 6. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında İstanbul Süreyya Operası’nda sahnelenecek.


Dünya prömiyeri 1990 yılında eserin bestecisi Okan Demiriş yönetiminde ve Cüneyt Gökçer rejisinde oynanan Yusuf ile Züleyha’nın ilk başrollerini AKM’de; Züleyha : Leyla Demiriş, Yusuf : Ender Arıman paylaşmışlardı. Eser sonraları 25 yıl boyunca Ankara, İzmir ve Mersin opera sahnelerinde büyük ilgi ile sahnelendi.


Yusuf ile Züleyha Operası; Süreyya operasında 11 ve 12 Haziran 2015 tarihlerinde sahnelenecek. 


Hikayede, “Yakup Peygamber “bereketli buğday tanelerim’ diye sevdiği çocukları arasında ayrım yapmış, en küçük çocuğu Yusuf’u hepsinden çok sevmiştir. Kıskanç kardeşleri onu bir kuyuya atmış ve babalarına onu kurtların yediğini söyleyerek kanlı gömleğini getirmişlerdir. Yakup Peygamber’in ağlamaktan gözleri kör olmuştur.


Yusuf’u ise oradan geçen kervanın adamları kuyudan kurtarmış, Mısır Aziz’ine köle olarak satmışlardır. Aziz’in karısı Züleyha, Yusuf’a aşıktır ve O’nu Tanrı’nın bir mucizesi olarak görür. Yusuf ise efendisine asla ihanet edemeyeceğini söyleyerek Züleyha’yı her defasında reddetmektedir. Mısır Aziz’inin bu aşkı öğrenmesi sonucu Yusuf zindana, Züleyha ise çöllere atılmıştır. Kendisi yüzünden çöllere düşen Züleyha’yı düşünen Yusuf, çok acı çekmektedir… Yusuf’un hasretinden ağlamaktan gözleri görmez olan Züleyha ise tüm yaşananlara rağmen aşkından vazgeçmemiştir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir