Uçuş korkusunu yenmek için 10 ipucu

Uçuş korkusunu yenmek için 10 ipucu

Her ne kadar birçok kişi belli etmese de istatistiklere göre, 100 yolcudan 85’i uçmaktan korkuyor. Yapılan araştırmalar, uçuş korkusunun sektöre de ağır maliyetine dikkat çekiyor. 


Peki uçuş korkusu nasıl yenilir?


– Bugünün internet çağında yolcular, hangi rota, hava yolu ve hatta hangi uçak tipinde uçacaklarını kontrol etme şansına sahip. Seyahatiniz için en kısa mümkünse non-stop uçuşu ve en büyük uçağı seçin. 


– Hava limanındaki bütün uçakların kalkışını izleyin ve sürecin ne kadar rutin işlediğini görün. Uçak havada gözden kaybolana kadar onu izlemeye devam edin, sonra dikkatinizi diğer kalkışa verin. 


– Uçağın içinde bir yolcu olmakla sadece bir gözlemci olmak arasında devamlı rol değiştirin. Sonra da gerçekten uçağın içinde olduğunuzda gözlem yaptığınız sıradan anları hatırlayarak rahatlayın. 


– Eğer mümkünse uçağa binmeden önce pilotunuzla sohbet edin. Onun uçuracağı uçakta yolculuk edeceğinizi ve uçuş korkunuz olduğunu, sizi neyin rahatsız ettiğini söyleyin.


– Eğer business ya da first class uçacak kadar şanslı değilseniz, oturacağınız koltuklarda çok fazla bacak mesafesi olmayacaktır. Uçuş korkusu olanlar için kapalı bir alan her şeyi daha da kötü yapar. Bunun için de her zaman ön sıra veya çıkış kapısının yanında oturmaya gayret edin.


Uçuş korkusunu yenmek için 10 ipucu – İZLE:




– Hiçbir şekilde kalkış anının nasıl olacağını düşünmeyin. Ne kadar endişeli olursanız beyniniz kötü senaryolar hazırlama konusunda o kadar üretken olacaktır. Kesinlikle uçuşun kendisi dışında hiçbir şeye konsantre olmayın.


– Her uçuşta iniş takımları veya flap hareketleri gibi tanımadığınız sesler duyabilirsiniz. Unutmayın ki ister uçak, ister araba her makinenin sesi vardır. Eğer uçaktan hiç ses gelmezse işte o zaman endişelenmeniz gerekir. Pilot size elektronik aletleri kullanma izni verir vermez hemen kulaklıklarınız takın ve sevdiğiniz bir müziği dinlemeye başlayın. 


– Uçaktayken kabin personelini izleyin. Ne kadar güler yüzlü ve kibar olduklarına odaklanın. Ama en önemlisi çalışırken ne kadar rahat olduklarına dikkat edin. Onların hareketleri size her şeyin ne kadar yolunda olduğunu gösterecektir.



– Uçuş korkusu olan birinin en büyük korkusu tirbülanstır. Şunu sakın unutmayın: Uçaklar hava boşluklarından dolayı düşmez. Bir başka önemli bilgi de, pilot türbülans sırasında kemerlerinizi takmanızı herhangi bir risk olduğu için değil yanınızdaki yolcunun üzerine devrilmemeniz için ister. Eğer oturup endişelenirseniz her dakika satler gibi gelecektir. Dergi, kitap okumak, oyun oynamak, film izlemek gibi  yollarla zaman geçirebilirsiniz. 


– Korkunuzun üzerine gidin, böylece yok olduğunu göreceksiniz. Vaktiniz ve paranız varsa sık uçmaya gayret edin. İlk başta zorlanabilirsiniz ama daha çok uçtukça korkunuz da ortadan kalkacaktır. Ayrıca yeni yerler görecek, hayattan daha çok zevk alacaksınız. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top