Sınav günlerinin öncesinde dengeli ve sağlıklı beslenme, öğrencilerin motivasyonlarında ve başarısında önemli rol oynuyor. Zihni açan herhangi mucize bir besin bulunmuyor; ancak doğru besin seçimiyle, başarıyı artırmak mümkün olabiliyor. Buna ek olarak sınavdan önce stresi ve motivasyonu olumsuz etkileyebilecek gıdalara özellikle dikkat etmek gerekiyor.
Beslenme ve Diyet Uz. Sevil Ürer, TEOG sınavı öncesi sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
Öğrencilerin hem sınav hem de öğrenim dönemlerindeki motivasyon ve başarısının artmasında beslenmenin önemli bir rolü vardır. Bunun için öğrenciler bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalıdır. Sınav döneminde öğrencilerin yaşadığı yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk ve yoğun stres beraberinde mide bulantısı, baş dönmeleri, kilo alma-verme gibi sağlık sorunları yaşamalarına sebep olabilir. Doğru ve dengeli bir beslenme planı ile sınav döneminde oluşabilecek bu tip sağlık sorunlarının önüne geçilebilir.
Kafein, sınav stresini artırır
Aşırı kafein, fastfood ağırlıklı diyet, asitli içecekler gibi sağlıksız beslenmek sınav stresini arttırıp kötü sonuçlara neden olabilir. Sınav öncesinde stresten uzak rahat bir uyku için kafeinli içecekler yerine melisa, papatya gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Fazla sıvı alınmamasına da dikkat edilmelidir; çünkü fazla sıvı alımı, gece sık idrara çıkmaya ve kişinin uykusuz kalmasına neden olabilmektedir.
Çikolatanın fazlası konsantrasyonu bozabilir
Konsantrasyonu artırmak için ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal ve kuşburnuna mutlaka beslenme planında yer verilmelidir. Yeterli miktarda çikolata stresi azaltarak mutluluk verebilir; ancak fazla tüketimin konsantrasyonu düşürebileceği unutulmamalıdır. Sınav sırasında çikolata, şeker gibi kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine kuru meyveler ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilebilir.
Yağlı ve tatlı yiyeceklerden kaçının
Sınav öncesi, aşırı yağlı ve tatlı yiyeceklerin tüketilmesi bağırsak hareketlerinin bozulmasına neden olabileceğinden önerilmez. Bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana, pırasa, kereviz, bezelye, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi gibi besinlerden de uzak durulmalıdır. Susamaya neden olabilecek sucuk, tuzlu çubuk krakerler gibi aşırı tuzlu besinlerden de kaçınılmalıdır.
Kahvaltı konsantrasyon ve motivasyon sağlar
Sınav döneminde kahvaltı atlanmaması gereken en önemli öğündür. Beyin, kan şekeriyle çalışır ve sabah kalktığımızda kan şekerimiz düşüktür. Çok düşük kan şekeri öğrencilerin konsantrasyonunu olumsuz etkiler, çok yüksek kan şekeri ise öğrenme, test çözme, okuma gibi beynin aktif olması gereken zamanlarda uyku hali yaratır. Ayrıca yapılan araştırmalarda, sabah kahvaltı yapan kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden güne; süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar ile başlamak önemlidir.
Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmayın
Öğünlerde, sınav sabahı kahvaltıda çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketiminden de kaçınılmalıdır. Sınav öncesi ve sabahında kişinin alışkanlığı olan daha önce tükettiğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinler tercih edilmelidir. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için bir gün öncesinde dışarıda yemek yenilmemelidir.
Sınav sabahı için ideal kahvaltı menüsü
· 1-2 dilim tam buğday ekmeği
· 1 dilim peynir
· 1 yumurta (haşlanmış veya yağsız tavada omlet)
· 1 tam ceviz veya 5-6 badem
· 4-5 adet zeytin
· 1 tatlı kaşığı pekmez veya 1 porsiyon meyve
· Domates, salatalık
· 1 bardak meyve suyu (taze sıkılmış)
· 6-7 kaşık yulaf
· 1 bardak süt
· 1 porsiyon meyve veya kuru meyve
· 2-3 tam ceviz