Ramazan’ın en sağlıklı tatlısı dondurma

Ramazan'ın en sağlıklı tatlısı dondurma

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tüm dondurma çeşitleri hem çocuklar hem de yetişkinler için çok daha cazip bir tatlı olmaya başladı. Özellikle de Ramazan ayında şerbetli ve ağır tatlılar yerine dondurmayı tercih etmek hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçim olabilir.


En ideal tatlı dondurma


Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, dondurmanın faydalarına dikkat çekerek özellikle de içinde bulunduğumuz Ramazan ayında ideal bir tatlı olduğunu söylüyor. Kalsiyum hem kemik ve hem de diş sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Vücut günlük olarak yeterli miktarda kalsiyum almadığında kemiklerden çekilen kalsiyum ile kemik erimesi, diş çürümeleri gibi durumlar kaçınılmaz sonu oluşturuyor.



3 top dondurma 1 bardak süte eşdeğer


Bununla birlikte yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alımının yağ hücrelerinde daha fazla yağ depolandığını gösteriyor. Yarım bardak süt ile 120 mg kalsiyum alınırken aynı miktar dondurmayla 150 mg kalsiyum alımı söz konusu. Bu nedenle 3 top dondurmayı 1 su bardağı süt, 1 ince dilim ekmek ve 1 porsiyon meyveye eşdeğer olarak düşünürsek günlük alımda bu tip değişimlerle sağlıklı olarak gönül rahatlığıyla tüketmek mümkün.


Kasların düzgün çalışmasını sağlıyor


Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içeriyor. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek veriyor ve böylece doku kaybına engel oluyor.



Ramazanda rahatlıkla tüketebilirsiniz


İftar sofralarının çeşitliliği yanında bir de üstüne yenen tatlılar, bu dönemde yavaşlayan ve kan şekerinde dengesizlikler yaşayan metabolizma için tehlike oluşturabiliyor. Güllacından, sütlacına; baklavasından revanisine tatlılar, düşmüş kan şekeriyle birlikte çok çekici görünse de bu dönemde özensiz bir şekilde tüketildiğinde; kilo artışı, kan şekerinde dengesizlik, ani acıkma atakları, susama hissi, sinirlilik, gerginlik gibi durumlar yaratması kaçınılmaz. Bu nedenle baklava, revani, tulumba gibi şeker, yağ zengini tatlılar yerine serinletici etkiye sahip glisemik indeksi düşük dondurma, muhallebi, sütlaç gibi tatlı türlerini tercih etmekte fayda var. Aynı zamanda düşük bir kalori değerine sahip olduğundan kilo artışına da neden olmuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir