Genel

Patates kızartması tabanlı pizza

 

Patates kızartması tabanlı pizza

Ev yapımı pizzalar için her halükarda pizza hamuru hazırlamanıza ve onu incecik açmaya çalışmanıza gerek yok. Örneğin; lavaştan pratik pizza ne kadar da lezzetliydi. Karnabahar tabanlı pizza bunun en iyi örneklerinden biriydi.

 

Sırada patates tabanlı pizza… Bir anlamda patatesli oturma, peynir ve domates soslu patates. Sürprizleri seven arkadaşlarınızı şaşırtmak için sizi mutfağa alalım.

 

Malzemeler

 

Pizza tabanı için:

 

4 adet orta boy kızartmalık patates

2 su bardağı ayçiçek yağı

1/2 çay kaşığı tuz

 

Pizza sosu için:

 

3 adet orta boy domates

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı acı sos

1 yemek kaşığı su

2 dal taze kekik

 

Üzeri için:

 

3/4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

100 gram rendelenmiş mozzarella peyniri

100 gram sucuk

1/4 çay kaşığı baharat karışımı

 

Püf noktası:

 

– Aynı oranda ve eşit sürede kızarmaları için kesmiş olduğunuz patateslerin aynı kalınlık ve uzunlukta olmasına dikkat edin.

 

– Patatesleri oda ısısında dinlendirdikten sonra üzerlerine hafifçe un eleyip yeniden kızdırdığınız yağda da kızartabilirsiniz. Un da çıtırlık verecektir.

 

– Kızartma yağının tavaya aldığınız patateslerle yaklaşık olarak aynı seviyede olmasına ve doğranmış patatesleri birkaç partide kızartmaya dikkat edin.

 

Pişirme önerisi:

 

Malzeme listesinde bulunan peynir çeşitleri dışında kalan sevdiğiniz peynirlere yer verebilir, domates sosunu pişirmeden de zeytinyağı ilavesiyle hazırlayabilirsiniz.

 

Nasıl yapılır

 

– Üzerlerini fırçaladığınız kızartmalık patatesleri bol suda yıkadıktan sonra kabuklarını incecik soyun.

 

– Büyük dikdörtgenler halinde kestiğiniz patatesleri, uzunlamasına doğrayıp parmak şeklinde eşit oranda kesilmiş patatesler hazırlayın.

 

– Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin.

 

– Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın. Pişirin.

 

– Yağını süzdürdüğünüz patatesleri kağıt havlu serili servis tabağına alın. Yağın altını kapatın. Patatesleri soğuması için bekletin.

 

– Ön pişirme işleminden geçen ve soğuyan patatesleri bu sefer gerçekten kızdırdığınız sıvı yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın.

 

– Üz erlerine tuz serpip zedelemeden karıştırdığınız patates kızartmalarını üzerine yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yuvarlak şeklinde dizin. Arzuya göre yuvarlak bir kalıp kullanın.

 

– Muntazam ve birbiri üstüne gelecek şekilde kat kat dizdiğiniz patates kızartmaları aralarına birbirlerine tutunmaları için rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.

 

– Pizza sosu için; kabuğunu soyduğunuz domatesler ve sarımsağı rendeleyin. Rendelenmiş domatesi, sarımsak ilavesiyle birlikte kısık ateşte 3-4 dakika kadar pişirin.

 

– Domates salçası, acı sos, taze kekik yaprakları ve kıvamını ayarlamak için çok az su kattığınız sosu ocaktan aldıktan sonra soğuması için bir kenarda bekletin.

 

– Hazırladığınız sosu, patates tabanı üzerinde bulunan rendelenmiş kaşar peynirleri üzerine yayın. Sırasıyla rendelenmiş mozzarella peyniri, baharat karışımı ve incecik dilimlenmiş sucukları ekleyin.

 

– Taban kısmı pişmiş olan pizzayı, önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynirler eriyip sucuk dilimleri kızarana kadar pişirin.

 

-Tabanında bulunan yağlı kağıttan tutup tezgah üzerine aldığınız patates tabanlı pizzayı, pizza kesici yardımıyla dikkatlice dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.

 

Afiyet olsun…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir