Bitkisel çaylar, dikkatli tüketildiği zaman insan sağlığına pek çok fayda sağlıyor. Bu çaylardan bir tanesi son yapılan araştırmalarla biraz öne çıktı. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, papatya çayının kadınlarda ölüm riskini azalttığı ve kadınların ömrünü uzattığını söyledi.
İHA’nın haberine göre, Teksas Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre; papatya çayının ömrü uzatmaya yardımcı olabildiğini belirten Kandıralı, şunları söyledi:
Ölüm riskini yüzde 29 azaltıyor
“Papatya çayı ölüm riskini yüzde 29 oranında azaltmaktadır. Araştırmacılar, 5 farklı eyalette yaşayan bin 677 Meksika kökenli Amerikalıların verilerini analiz etti. Çalışma 65 yaş ve üstü bireylerde papatya çayı içilmesinin ölüm riski üzerindeki etkisi üzerinedir. Çalışmaya göre katılanların yüzde 14’ü papatya çayı içmektedir. İçmeyenlerle kıyaslandığında herhangi bir nedenden ötürü ölüm risklerinin yüzde 29 daha az olduğu saptanmıştır. Sonuçlar sadece kadınlar için geçerlidir.”
Çalışmanın sonuçları Gerontolog Dergisi’nde yayınlandı.
Sağlığı destekleyici besinler içeriyor
“Papatyada anti aging ve sağlığı destekleyici bir dizi besin öğesi vardır” diyen Kandıralı sözlerine şöyle devam etti: “En önemlileri luteolin, rutin, kafeik asit ve kuersetindir. Bunlara ek olarak apigenin adlı antioksidanı içerir, anti kanser ve anti inflamatuar (iltihap karşıtı) özellik gösterir. Papatya kan şekeri ve kan basıncını düşürür, kan inceltici özelliği vardır, bu sayede kalp krizi ve felç riskini azaltabilmektedir. Papatya çok yönlü bir bitkidir, hazımsızlık, ülser, uykusuzluk, anksiyete, hemoroid ve egzama gibi çeşitli sağlıksorunlarının hafifletilmesinde kullanılmaktadır.”