Yanlış ayakkabı kullanımı, çok uzun süre ayakta kalmak, dinlenmeye zaman ayırmamak gibi problemler nasıra yol açar. Ayak tabanları, topuklar, parmaklar ve parmak eklemlerinde sıkça görülürler. Yüzeysel olanlar nispeten daha az acı verse de içe ya da dışa bir piramit şeklinde büyüyen bu doku bozuklukları hayatınızı yaşanmaz kılabilir.
Nasırların tedavisinde beslenme yönteminin pek etkisi olmamakla birlikte dolaşımı bozacak ve tansiyonu artıracak gıda alınmaması, vitamin ve minerallerin ihmal edilmeyerek bol sebze ve meyve yenilmesi önerilir.
Ayakkabı giyerken;
Ayaklar her gün yıkanmalı ve talk pudrası sürülmeli. Dar ayakkabılar ve yüksek topuklar ayak basınçlarına neden olur, dolayısıyla nasır gelişir. Nasırlarda doğru çorap seçimi de önemlidir. Pamuklu ve çok sıkmayan çoraplar tercih edilmeli ve bu çoraplar her gün değiştirilmeli. Ayaklar yıkanırken bir ponza taşı ya da ayak törpüsü ile temizlenirse nasırların oluşma ihtimali oldukça düşer. Ponza ve törpü uygulamasından sonra antiseptik bir madde ile ayak yıkanmalı. Ayakların yıkandıktan sonra krem sürülerek nemlendirilmesi de önemlidir. Çıplak ayakla kuma yürümek ponza gibi etki yaratır ve ölü derileri döker. Nasırların en büyük nedeni yukarıda da söylediğimiz gibi basınçtır. Nasır oluşumunu önlemek için 2 çift ayakkabı edinilmeli ve bunlar her gün değiştirilmeli. 2 gün üst üste aynı ayakkabıyı giymek pek çok ayak sorununa neden olur. Ayak tabanında nasır oluşmaması için sert tabanlı ayakkabılar giyinmeyin ve böyle ayakkabılarımız varsa yumuşak astarlarla destekleyin.
Bitkisel çözüm;
Bir tutam meyankökünü blendırdan geçirin, içine bir çay kaşığı limon suyu ekleyin ve ikisini bir arada hamur yapın. Nasırlı bölgeyi bu hamurla gece yatmadan önce acı vermeyecek kadar sertçe ovun. Bir kaç gün devam edin.