Genetik biliminin hızla ilerlemesine paralel olarak günümüzde, bireysel tıp ve kişiye özel beslenme programlarının uygulandığını belirten uzmanlar, yakın gelecekte kişilerin genlerine göre uygun mesleklerin de belirlenebileceğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, genetik biliminin hızla ilerlemesi ve bu ilerlemeye paralel olarak elde edilen bilgilerin, sağlık ve spor alanlarında kişiye özel çözümler geliştirilmesinde katkı sağladığını kaydetti.
Genetik faktörlere göre meslek önerilebilecek
Artık bilim insanlarının, depresyon ve kaygı merkezi bozukluklarına yatkınlıkları belirleyebildiklerini belirten Genetik Uzmanı Doç. Dr. Ulucan, bu bireylere kendilerine uygun yaşam biçimi ya da meslek bile önerilebildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Artık hücrelerimizin ve dolayısıyla organizmanın işleyişi, metabolizması ve davranış kalıplarının belirlenmesinde çok önemli bilgilere sahibiz. Bu ilerlemelerin yardımıyla artık “bireysel tıp” adı altında kişiye özel tedaviyi psikiyatri dahil tıbbın her dalında uygulayabiliyoruz.
Aynı şekilde “bireysel beslenme” programlarıyla bireylerin genetik yapılarına göre daha etkili beslenme programları uygulanabiliyor. Benzer uygulamalar, egzersiz seçimlerinde de karşımıza çıkıyor. Dopingsiz sporun başlangıcı; genetik yapımıza göre spor.
Bu bilgilere son yıllarda, özellikle davranış kalıplarımızı belirleyen genetik faktörler de eklendi. Artık bilim insanları depresyon ve kaygı merkezi bozukluklarına yatkınlıkları belirleyebiliyor, bu bireylere kendilerine uygun yaşam biçimi ya da meslek bile önerilebiliyor. Bu genetik faktörlere göre insanların yaratıcılıkları, karar verme ve yetki kullanma gibi özellikleri belirlenebiliyor, bunlara uygun meslekler tavsiye edilebiliyor.
“Bu öneriler tavsiye niteliğinde”
Tabii ki bunlar şu anda sadece tavsiye niteliğinde, herkes istediği işi yapmakta özgürdür. Ancak bu bilgiler, ne tip bir mesleğe yatkın olduğumuzu bizlere tavsiye ediyor. Önümüzdeki belki 20-30 yıllık süreçte herkesin bir “Gen- kart”ı mutlaka olacak ve beslenmeden tedaviye kadar birçok bilgilerimiz bu kartların içinde bulunacak.”