Sabah saatlerinde yapılan ağır sporlar, ani kalp durması açısından daha fazla risk oluşturuyor. Sabah özellikle saat 10.00’dan önce ağır sporlardan uzak durmak gerekiyor. Ayrıca 35 yaş sonrası ağır spor yerine, temposu orta ve düşük düzeyde egzersiz yapılması daha güvenli; doğuştan kalp problemi olabilir.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Akyıldız, sporun hayatımızda sağlıklı yaşam için en önemli aktörken ani ölümü tetikleyen bir suçlu da olabileceğine işaret ediyor ve uyarıyor: “Sporcunun tansiyonu, kalp ritmi, nabzı, şeker hastalığı, kolesterol değerleri önemli. İster çocuk isterse de ileri yaşlarda olsun muhakkak kalp muayenesi yaptırıp doğuştan bir hastalık olup olmadığının araştırılması şart.”
Ani ölüm riski erkeklerde 4 kat daha fazla
Daha önce ölümcül hastalığı olmayan birinde, aniden ortaya çıkan ve şikayetlerin başlamasından sonraki bir saat içerisinde oluşan ölüme, ani ölüm deniliyor. Her yıl bu nedenle ölenlerin oranı kadınlarda yüzde 4.6, erkeklerde ise yüzde 4 artıyor.
Kalp krizi riskinin sabah saat 4-10 arasında en yüksek seviyede olduğunu, gün içinde de bu oranın giderek azaldığını gösteren birçok çalışma mevcut. Ani ölümün erkeklerde görülme oranı, kadınlara göre 4 kat fazla.
Pazartesi günü sabah saatlerine dikkat
Türkiye’de ani ölümlerin yüzde 80’inin kalp hastalıkları kaynaklı olduğunu söyleyen uzmanlar, riskin pazartesi günleri sabah saatlerinde ve kış aylarında yüksek olduğunu açıklıyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 60 bin kişi ani kalp ölümlerinin kurbanı oluyor. Ani kalp durmalarının sebep olduğu ölümler, en çok pazartesi günleri, sabah saatleri ve kış aylarını seviyor.
Spor sırasındaki ani ölümlerin yüzde 7’si profesyonel sporcularda, yüzde 62’si de lise öğrencilerinde görülüyor. Ölen sporcuların yüzde 90’ı erkek.
Çok sık öfke nöbeti yaşayanları vuruyor
Dr. Mahmut Akyıldız, riskin 0-6 aylık bebeklerle 45-65 yaş arası erişkinlerde daha yüksek olduğunu söylüyor ve şu bilgileri veriyor: “Ani ölümlerin yüzde 80’inin sebebi çeşitli kalp ve damar hastalıkları. Stres, ani ölüm riskini yüzde 40 artırıyor. Araştırmalar, stres yükünün fazla olduğu bazı melsek gruplarında (bankacılar, borsacılar, gazeteciler, politikacılar, doktorlar), ani ölüm olasılığının daha yüksek olduğunu doğruluyor.”
Ani ölüm depresyonlularda da sık görülüyor. Çok sık öfke nöbeti yaşayanlar, her şeye sinirlenip kızanlar, öfke ve gerginliklerinden kolay kolay kurtulamayanlar daha fazla risk taşıyor.