Hurmalı kek

Hurmalı kek

Ramazan ayını fırsat bilip hurmayı farklı tariflerde kullanmaya ne dersiniz? Kalbi koruyan, kan şekerini ayarlayan hurmanın faydaları saymakla bitecek gibi değil. Kek türevi hamur işlerine de oldukça yakışıyor, hem de kullandığınız şeker oranını azaltmaya olanak sağlıyor.


Malzemeler 


3 adet yumurta

3/4 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı yoğurt (ya da krema)

1/2 su bardağı zeytinyağı

10 adet büyük boy (etli) hurma

1/2 su bardağı ince çekilmiş badem içi

1 çay kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı kakao

3 su bardağı un

1 paket kabartma tozu


Karamel kreması için:


3/4 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı su

3 damla limon suyu

100 ml. sıvı krema

100 gram tereyağı


Nasıl yapılır?


Karamel kreması hazırlamak için; toz şeker, su ve taze sıkılmış limon suyunu derin bir sos kabına alın. Erimekte olan toz şekeri karıştırmadan sos kabını aralarda sallayarak şekerin karamelize olmasını sağlayın. Yüksek ateşte şekerin yanmamasına dikkat edin.


Rengi koyulaşan ve kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz karamel karışımına son olarak krema katıp hızlıca karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdiğiniz karamel karışımını ocaktan alın. Sıcağı sıcağına cam ya da seramik bir kavanoza boşaltın ve kısa bir süre bekletin. Sonrasında soğuk tereyağıyla çırpıp krema kıvamına getirin. Buzdolabında bekletin.


Kek yapımına geçmeden önce çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları küçük küpler halinde kesin. Hurmalı kek için; yumurta ve toz şekeri karıştırma kabına alın. Mikser yardımıyla krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Yoğurt ve zeytinyağını ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.


Elenmiş un, kabartma tozu, ince çekilmiş badem içi, tarçın ve kakaoyu ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra çırpılmış sıvı malzemelere katın. Son olarak karıştırdığınız ve kıvam alan kek karışımına hafifçe unlanmış hurma küplerini katın.


Hazırladığınız kek harcını tereyağıyla yağlanmış ve hafifçe unlanmış kek kalıbı ya da fırın tepsisine dökün. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.


Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 35 dakika kadar pişirin. Fırın ısısında içini çeken ve kısa bir süre dinlenen keki kalıbından ters çevirerek servis tabağına alın.

Üzerini hazırladığınız karamel kremasıyla kaplayıp dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.


Afiyet olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir