Hıçkırığın çözümü kese kağıdında

Hıçkırığın çözümü kese kağıdında

Hıçkırık, özellikle mide asidinin fazla olup yemekborusuna kaçması, beyin içi basıncın artması, üresinin yükselmesi gibi durumlarda ve steroid türü ilaç kullanan kişilerde daha sık görülmektedir. Herhangi bir hastalığa da tipik olarak eşlik etmez. Genellikle solunum kasının ve göğüs kaslarının ani kasılması ve boğazdaki bir kapakçığın hızla kapanması veya sıkışması sonucu oluşabilir. Karın organlarından da oluştuğu görülür. Böyle düşünülmesi daha akılcıdır. Fakat bu gibi hastalıklar olmadan ve hiçbir sebebi olmadan da görülebilir.


Kese kağıdına soluyun


Hıçkırığın sonlandırılması için karbondioksitin arttırılması gerektiğini kaydeden Nöroloji Uzmanı Dr. Şükrü Daloğlu, “Kese kağıdına soluyarak karbondioksiti alırız, bu şekilde hıçkırığı azaltabiliriz. Kendi halimizde yapılabilecek tek yöntem budur. Çok fazla ve inatçı bir hıçkırığa yakalanılması durumundaysa hekime başvurulmalıdır.



Biz, devamlı ve geçmeyen hıçkırıklarda birkaç farklı ilaç vererek, bunu geçiriyoruz. Yapılan bazı bilindik yöntemleri önermiyoruz. Örneğin, nefes tutmak, soğuk su içmek, ıkınmak, korkmak, dış kulak yolunu tıkamak ve limon içmek yanlış yöntemlerdir ve daha farklı hastalıklara neden olabilir” dedi.


İnatçı hıçkırığa dikkat


İnatçı hıçkırık kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte yemek borusu kanseri belirtisi olabilir. İrlandalı bir bilim adamı, ısrarla geçmeyen hıçkırığın kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte yemek borusu kanserinin belirtisi olabileceğini söyledi. Dublin’deki James Connolly Hastanesi Uzmanı Prof. Dr. Tom Walsh, bir toplantıda yaptığı konuşmada, bazı yemek borusu kanseri hastalarının ‘inatçı hıçkırıktan’ yakındıklarını bildirdi.


99 kanser hastası üzerinde yapılan bir araştırmada, hastaların yüzde 27’sinin, ‘inatçı hıçkırıktan’ yakındıkları, yüzde 6’sının ise hıçkırık nedeniyle doktora gittikleri kaydedildi.


Hıçkırmanın bugüne dek kanser belirtisi olarak kabul edilmediğini belirten Dr. Walsh, hastalıkla hıçkırma arasındaki ilişkinin nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak kanser hastalarındaki inatçı hıçkırığa diyaframdaki bir sinirin neden olduğunun düşünüldüğünü söyledi. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top