Genel

Doğruluğuna inandığınız yiyecek efsaneleri

Doğruluğuna inandığınız yiyecek efsaneleri

Zorlu bir günün sonunda konforu ve rahatlığı çoğunlukla yiyeceklerde ararız. Yapılan bir çalışmaya göre, insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan faktör yiyecekler değil, zaman. 


Health Psychology dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında 100 kişiye üzülmelerine ya da öfkelenmelerine sebep olacak 20 dakikalık bir film izletildi. Film sonrasında özellikle seçilmiş rahatlatıcı yiyecekler yiyen grubun ruh halinde önemli ölçüde düzelme görüldü; ancak bu düzelme farklı şeyler yiyen ya da hiçbir şey yemeyen gruplara kıyasla daha fazla değildi.


Dolayısıyla araştırmacılar, şöyle bir sonuca vardılar: “Daha iyi hissetmek için yemek yemek zorunda değilsiniz; yeterli zaman verildiği takdirde zihniniz işi halledecektir.”


İşte doğruluğuna inandığınız yiyecek efsaneleri:


Yutulan sakızın vücuttan dışarı atılması 7 yıl sürer


Mideden çıkamayacak ya da bağırsaklarda sıkışıp kalacak kadar büyük bir hacme sahip olmayan hiçbir şey vücutta o kadar uzun süre kalamaz. Sakızın yapısındaki maddelerin çoğu sindirilemez. Ancak tatlandırıcı gibi bileşenler parçalanır ve sakızın geriye kalan kısmı hemen hemen hiç bozulmadan dışarı çıkar.


Kereviz negatif kaloriler içerir


Kimi gıdaların – özellikle kerevizin – ‘negatif kaloriler içerdikleri iddia edilir; yani söylendiğine göre vücut, bu besinleri sindirmek için, besinin kendisinden gelen kaloriden daha fazlasını harcar. Ancak rakamlar incelendiğinde durumun böyle olmadığı gözlemlenmekte. Büyükçe bir kereviz yaklaşık 10 kalori içerir. Yapılan araştırmalarsa vücudun bunu sindirmek için yalnızca 2 kalori harcadığını göstermekte. Yani aslında negatif kalorili gıdalar diye bir şey yok.


Vejetaryenler yeterli miktarda protein alamazlar


Yapılan araştırmalara göre ortalama bir kadın günlük olarak 46 gr proteine ihtiyaç duyar; erkeklerde ise bu rakam 56 gr’dır. Çoğu zaman gerekli miktardan fazlası tüketilir ve vejetaryen dostu birçok protein kaynağı bulunmaktadır. Gün boyunca yiyeceğiniz farklı çeşitlilikteki bitki kökenli gıdalarla temel amino asitlerin tamamını edinebilirsiniz.


Kemiklere en iyi gelen gıdalar süt ürünleridir


Birçok insan sağlıklı kemikler için sütün kesinlikle gerekli olduğuna inanır. Osteoporoz hastalığına yakalanmaktan kaçınmak adına yeterli miktarda kalsiyum almanız gerektiği doğru; ancak süt içmek bunun tek yolu değil. Gerçek şu ki lahana sütten biraz daha fazla kalsiyum içerir ve ıspanak da ondan geri kalmaz. Genel olarak, yeşil yapraklı sebzeler, tofu ve kuru meyveler harika kalsiyum kaynaklarıdır. Tabi söz konusu kemikleri güçlendirmek olduğunda D vitaminini ve düzenli egzersizi de unutmamak gerek.


Şeker çocukları hiperaktif yapar


Çocuklarınıza verdiğiniz şekeri kısıtlamak için birçok geçerli sebep bulunabilir; ancak çok fazla şekerin çocukları hiperaktif yaptığı inancının hiçbir temeli yok. Yapılan 12 iki taraflı bilinmeyenli, randomize kontrollü deneyin hiçbirinde şeker ve hiperaktivite arasında bir bağlantı bulunamadı. Yani şeker yiyen ve yemeyen çocukların davranışlarında herhangi bir fark gözlemlenmiyor.


Alkol, pişirme esnasında yok olur


İnsanlar yiyeceklere koydukları alkolün pişirme sırasında yandığını düşünürler. Ancak yapılan araştırmalar alkolün piştikten sonra tamamen yok olmadığını kanıtlıyor. Test edilen birçok tarifin pişirme sürecinden sonra yapısında hala %4 ila %85 arasında alkol bulundurdukları gözlemleniyor.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir