Yapılan bazı araştırmalarda brokoli ve turpgiller familyasından olan diğer sebzelerin (karnabahar, lahana, Brüksel lahanası…) düzenli olarak tüketildiğinde kanser riskini düşürebileceği sonucu elde edilmiş. İlk çalışmaları takip eden çalışmalarda brokolinin kolesterolü düşürme, kabızlığı önleme, iltihap geçirme, vücudu toksinlerden temizleme gibi pek çok farklı özelliği olduğu belirlemiş. Günümüzde ise zengin mineral, vitamin ve besin lifi içeriği ile beslenme uzmanlarının tüketilmesini önerdiği sebzeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Vücudun toksinlerden temizlenmesinde yardımcı
Kansere karşı vücudu koruyan fitokimyasal bileşikler (sulforaphane ve indol-3-karbinol (I3C)) içeren brokoli aynı zamanda detoks enzimlerini arttırarak vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı oluyor. Brokolinin, özellikle kadınlarda meme kanseri riskini düşürmek için bir diğer avantajı da östrojen seviyesini dengelemesi.
Turpgiller familyasından olan diğer sebzeler gibi brokolinin de kimyasal yapısı oldukça karmaşıktır ve hangi bileşenlerin kansere karşı koruma sağladığını tam olarak belirlemek oldukça zordur. Ancak bu alanda yapılan çalışmalar brokolinin diğer sebzelerle birlikte düzenli olarak tüketiminin vücutta kanser hücresi oluşumunu engellediğini ortaya koymaktadır.
Brokolinin besin değerleri
100 gram çiğ brokoli;
Günlük A vitamini ihtiyacının %12’sini (623 IU)
C vitamini ihtiyacının %149’unu (89.2 mg)
E vitamini ihtiyacının %4’ünü (0.8 mg)
K vitamini ihtiyacının %127’sini (102 mcg)
B6 vitamini ihtiyacının %9’unu (0.2 mg)
B2 vitamini ihtiyacının %7’sini (0.1 mg)
Folat ihtiyacının %16’sını (63 mcg)
B3 vitamini ihtiyacının %^3’ünü (0.6 mg)
Kalsiyum ihtiyacının %5’ini (47 mg)
Demir ihtiyacının %4’ünü (0.7 mg)
Magnezyum ihtiyacının %5’ini (21 mg)
Fosfor ihtiyacının %7’sini (66 mg)
Potasyum ihtiyacının %9’unu (316 mg)
Sodyum ihtiyacının %1’ini (33 mg)
Çinko ihtiyacının %3’ünü (0.4 mg)
Manganez ihtiyacının %10’unu (0.2 mg)
Selenyum ihtiyacının %4’ünü (2.5 mcg) karşılar.
Kabızlığı azaltıyor
Brokoli içerdiği yüksek miktarda besin lifi ile sindirime yardımcı olur. 100 gram brokoli, uzmanların sağlıklı bir sindirim sistemi için önerdiği günlük besin lifi miktarının %10’nunu karşılar. Bu sayede düzenli olarak brokoli yemek kabızlık ihtimalini önemli oranda azaltmaktadır.
Brokolinin sindirim, özellikle mide için bir diğer faydası vücut tarafından mide zarını korumak için kullanılan ‘izotiosiyanit’ üretimine destek olmasıdır. Güçlenen mide zarı, ülser gibi mide çeperinde meydana oluşan hastalıklara karşı daha dayanıklı hale gelir.
Kolesterol seviyesini dengede tutuyor
Brokolinin kalp ve damar sağlığına 1 numaralı katkısı kolesterolü düşüren etkisinden ileri geliyor. Kolesterol şikayetiniz varsa çiğ veya pişmiş brokoli yiyerek kolesterol seviyesini dengede tutabilirsiniz. Tabii yüksek kolesterolle mücadele sadece brokoli yemenin yeterli olacağını söylemek doğru olmaz. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmeli ve doymuş yağ ve trans yağ (hidrojene yağ) içeren gıdaları beslenmenizden çıkarmalısınız. Brokolinin kalp ve damar sağlığı açısından 2 numaralı faydası ise B kompleks vitaminleri bakımından zengin olması. B vitaminlerinin sağlıklı damarlar için önemini ve B vitamini eksikliğinde kalp krizi, damar tıkanıklığı, felç gibi hastalıkların baş tetikleyicisi ‘homosistein’ seviyesinin arttığını çoğumuz biliyoruz. Brokoli, homosisteini dengede tutmak için önemli vitaminler arasında yer alan B6 ve folat için oldukça iyi bir kaynak.
Detoks sağlıyor
Fiber, C vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olan brokoli toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandıran sebzeler arasında. Yüksek miktarda besin lifi içeren brokoli bağırsaklarda biriken yemek artıklarının temizlenmesine yardımcı olurken diğer bileşenleri ile (Glucoraphanin, gluconasturtiian, ve glucobrassicin) karaciğer enzimlerini dengeleyerek detoks sağlar.