Genellikle anne babalar yürüteç kullanılınca çocuğun daha hızlı yürüyeceğini düşünür. Aynı zamanda çocuk için eğlenceli ve oyalayıcı bulurlar. Yapılan çalışmalar tam tersine, yürüteçlerin çocuğun yürümeyi öğrenme zamanını etkilemediğini göstermiştir. Üstelik çalışmaların çoğu, bu araçların yürümeyi birkaç hafta geciktirdiğini bile ortaya koymuştur. Ek olarak yürüteç kullanan bebekler, anormal bir yürüme biçimi kazanabilirler, parmak ucunda yürüme eğilimi gösterirler.
Kazalara davetiye çıkarıyor
Yürüteçlerin zararlarının bunlarla da bitmediğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. İlknur Kılıç, yürüteçlerin çok sayıda bebeğin hastanelerin aciline getirilmesine de yol açtığına değinerek şöyle konuştu: “Yürüteçlerde en sık rastlanan kazalar, basamak veya merdivenden düşme, hızla ilerleme ile tehlikeli yerlere çarpabilir. Yürüteçteki bebekler daha yüksek yerlere erişebilir. Böylece masa örtüsünü çekerek masa üzerindeki sıcak çayı, kahveyi devirebilir, ocaktaki çaydanlığa dokunabilir, radyatörlere, şömineye ulaşabilirler. Yürüteçteki bir bebek küvete veya havuza düşüp boğulabilir. Zehirlenmeler de yürüteçteki bir bebeğin daha yükseğe erişebilmesinden kaynaklanır. Yürüteçten kaynaklanan kazaların çoğu anne ve babanın gözü önünde meydana gelir. Yürüteçteki bir bebek saniyede 1 metreden daha fazla yol aldığı için en yakınındaki kişiler bile kazayı önleyemez.”
ABD’de üretilen yürüteçlerin 1997 yılında, ya kapıdan geçemeyecek kadar geniş ya da basamak kenarında durmayı sağlayacak fren sistemine sahip olmasını zorunlu kılan bir standart yürürlüğe konulduğunu anlatan Kılıç, “Avrupa’da 2005’te değişen bebek yürüteci güvenlik standardı da basamak kenarı frenini zorunlu hale getirmiştir. Bununla birlikte, bu iyileştirmeler bile yürüteçlerden kaynaklanan tüm yaralanmaları önlemekten uzaktır. Amerikan Pediatri Akademisi tekerlekli yürüteçlerin üretim ve satışının yasaklanmasını önermektedir. Kanada’da, 2004’te bebek yürüteçlerinin satışı, ithalatı ve reklamı yasaklanmıştır” diye konuştu.