Bahar yorgunluğu için beslenme ve bol yürüyüş

Bahar yorgunluğu için beslenme ve bol yürüyüş

Bahar aylarında meydana gelen ani sıcaklık ve basınç değişiklikleri insanlar üzerinde yorgunluk ve stres gibi etkiler oluşturabilmekte, özellikle kadınların metabolizmasını ve hormonlarını etkileyebilmekte ve bu durumdan kurtulmanın en kestirme yolu da doğru beslenme ve bol yürüyüşten geçmektedir. 


Kepekli gıdalar tokluk hissi verir


Baharda yaşanan stresi azaltmak için özellikle B vitamini içeriği yüksek olan kepekli gıdaların tüketimini arttırmak şart diyen Uzm. Diyetisyen Nesrin Eriş, “Kepekli gıdalar kilo kontrolü açısından da faydalıdır.  Kepeklı gıdalar tokluk hissi verip midenin geç boşalmasını sağlar ve iştah kontrolünde yardımcıdır. Bu besinler kepek, çavdar, yulaf, tam buğday ekmekleri, kepekli makarna veya pirinç, bulgurdur” diyor.



”Her öğünden önce mutlaka bir bardak su için”


Günde iki litre su içmenin de yararlarına değinmeden geçmemeliyiz., “Suyun vücudumuza yararlarını saymakla bitiremeyiz. Kabızlığın önlenmesinden tutun da, yapay bir tokluk hissi sağlamasına kadar pek çok faydası vardır. Aynı zamanda su, mevsim değişikliklerinden dolayı vücutta oluşabilecek ödemin atılmasına da yardım eder”. Özellikle bu aylarda öğünlere dikkat edilmesi gerekmektedir “Günde en az 6 öğün yemek yiyin ve her öğünden önce mutlaka bir bardak su için.



Kahvaltısız asla


Mutlaka güne başlarken kahvaltı yapın. Bu sizi gün boyu daha zinde tutacaktır. Yarım saat yürüyüşü on dakikalık bir egzersizle tamamlamayı alışkanlık haline getirin. Vitamin ve mineral ihtiyacınızı preparatlardan değil de bahar da taze taze yetişen sebze ve meyvelerden karşılamak daha sağlıklı olacaktır. 



Kuruyemişin faydaları saymakla bitmiyor


Bir avuç kuruyemiş tüketmenin yararlarına da deyinelim: Kuruyemişler enerjinizi arttırır. Badem, ceviz, fındık gibi kabuklu kuruyemişler E vitamini, selenyum, magnezyumdan zengindir. Bu nedenle hem strese çok iyi gelir hem de özellikle bayanlarda bahar aylarındaki adet dönemlerinde ağrı, sinir ve stresi azaltmaya destek verir.  Bunların dışında her öğün sofrada taze hazırlanmış salata bulundurun. 



Bir bardak süt veya bir kase yoğurt şart


Kızartma ve hamurişleri ile sindirim sisteminizi yorup kilo aldırarak vücudunuzu hantallaştıracağından dolayı ara verip sebzelere ağırlık verin. Günde bir bardak süt ve bir kase yoğurt tüketin. Özellikle akşam yemeğinden sonra tüketilen yoğurdun kalsiyumundan dolayı yağ yakıcı ve tok tutucu özelliği vardır. 



“Tuz ve tuz içeriği yüksek olan gıdalardan uzaklaşın”


Tuz vücudunuzun su toplamasına neden olabilir. Yemeklerin lezzetini arttırmak için baharatları güvenle kullanabilirsiniz. Özellikle bu dönemde zayıflamak ve formda kalmak için size sunulan şok diyetlere inanmayın. Bu tür yöntemler yaşam kalitenizi yavaş yavaş düşürebilir ve sağlığınızı bozabilir. En uygun beslenme şekli yeterli ve dengeli, kişiye özel ve bir diyetisyen tarafından hazırlanmış beslenmedir.


Son olarak sık sık yürüş yapmak bahar yorgunluğunu en aza indirmenize faydalı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir