Altının artık yorulduğunu açıklayan Favori Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selami Özel, altın fiyatlarının % 30 civarında düşmesiyle hem altın takı sektörünün hareketlendiğini hem de tüketicinin yüzünün güldüğünü söyledi.
14 ayar altın takı segmentinde Türkiye lideri Favori’ nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selami Özel, son 5 yıldır fiyatı sürekli artan altının da, altınla uğraşanların da çok yorulduğunu söyledi. Özel, “Fiyatların bir miktar daha düşmesi gerekiyor ve bende düşeceğini tahmin ediyorum. Bu sektördeki bizim gibi diğer oyuncular tarafından da istenilen bir durum. Dolayısıyla altının fiyatı düştüğünde altın takı satışları artıyor ve biz de atölyelerimizi çalıştırabiliyoruz” dedi.
Favori Satışlarını % 55 Artırdı
Altın fiyatlarının düşmesiyle birlikte geçen yıla oranla satışlarını % 55 oranında artırdıklarını anlatan Özel, düğün sezonun başlamasıyla tüketicilerin takı alımlarında rahatladığını ve daha çok alım yaptıklarını söyledi. Özel, “Geçen sene düğün setlerinde satışlar düşüktü. Bu sene düğün set satışlarında % 20 civarında artış görüyoruz. Düğünlerde ne takacağını kara kara düşünenler, bugün bütçesine göre istediği takıyı alıp takabiliyor” dedi. Son 5 yılda % 70 azalarak 40 tonlara gerileyen Türkiye içi toplam altın takı talebinin ise, 2013 yılında tekrar yükselişe geçeceğini ve 60 tonlara ulaşabileceğini belirtti.
Türk takılarını seven turistler de takı almaya yönelecek
Özel, altın fiyatlarının gerilemesinin turistleri de altın ve pırlanta takılar almaya yönelteceğini söyledi. Turistlerin Türk takılarını sevdiğini kaydeden Özel, eskiden halı, kilim, deri eşya aldıklarını şimdiyse takı alıp ülkelerine götürdüklerini vurguladı. Özel, turistlerin Türk takılarının tercih etmesinin diğer nedenlerini ise işçilik fiyatlarının düşük, kalitenin yüksek, çeşitlerin çok fazla ve tasarımların güzel olmasına bağlıyor.
Kuyumculuğun ekonomiye ve istihdama katkısı büyük…
Türk kuyumculuk sektörü 20 yılda SIFIR ihracattan dünya ikinciliğine yükselerek son yıllarda 3 Milyar dolar civarı ihracat geliri sağlamaktadır. Dr. Selami Özel:“ Bu rakamın 10 milyar dolarlar seviyesine çıkması işten bile değildir. Kuyumculuk emek yoğun bir sektördür. Kuyumculukta çok yoğun el emeği ve göz nuru vardır. Otomasyon yoktur. Dolayısıyla istihdamı artırır, işsizliği düşürür. Şu anda sektörde 400 bin kişi çalışmaktadır. Kuyumculuk ihracatta çok avantajlı olup ülkeye döviz kazandırmaktadır” dedi.
Kuyumculuğun ülke ekonomisi için diğer önemli bir faydasının da ” tasarrufa aracı” olduğunu söyleyen Özel, “Altın ve pırlanta yedek akçedir. Yastık altında, kolda, parmakta, boyunda taşınan, istenildiği an paraya çevrilip kullanılan bir ihtiyat akçesidir. Altın ve pırlantaya ödenen para ayakkabı, çorap veya elbise gibi hiçbir zaman yok olup gitmez, kaybolmaz. Değerini kaybetmez. Anneden toruna intikal eder” diye konuştu.