Genel

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nüz kutlu olsun

Kadınlar; çocukken sınırsız hayaller kurarlar. Büyüdükçe kendisinin ve yeteneklerinin farkına vararak bu yönde ilerlerler. Aşık olduklarında tüm dünyayı sevdiklerinin önünde çevirebilecek kadar cesur, güçlü ve fedakar olurlar. Acıları etrafındaki birçok kişinin sandığının aksine kısa değil uzun sürer. Ama onlar kendilerini salıp dünyaya ve hayata malup olmak yerine yaşama tutunmayı tercih ederler. Her seferinde daha güçlü, daha sıkı sarılırlar hayata.


”Sen bu işi yapamazsın, bu erkek işi” diyenlere azimleri ve becerileriyle neleri başarabileceğini gösterirler. Gün gelip anne olduklarında iş yaşamlarında ne yaşarlarsa yaşasınlar eve geldiklerinde çocukları ve ailesiyle layıkıyla ilgilenirler. Kendisini, ailesini, evini, çevresini kısacası tüm dünyayı daha güzel, daha estetik ve daha yaşanabilir bir yer haline getirirler. Bu nedenle kadın olmak; belki de dünyanın en zor zanaatidir. 


Ancak günümüzde kadın olmak cinayetler, tacizler, toplum baskısı ve ataerkil bir toplumda var olma çabası yüzünden çok zor bir hale gelmiştir. Katledilen, darp edilen, işkence gören, iş yerinde, sokakta hatta ve hatta evinde bile sözlü ve fiziksel tacize maruz kalan, elinden gelenin en iyisi yapmak için uğraşarak alın teri döken kadınları hatırlamak, hatırlatmak ve onların sesini duyurmak için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak çok daha önemli bir hale gelmiştir. Gelin bu özel günün ne olduğunu ve neden kutlandığına bir göz atalım.


Dünya Kadınlar Günü nedir


Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.


Tarihçesi


8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.


26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.


İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. 



Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.


Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü


Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.


Eğer siz de bu özel günü kutlayarak kadınların sesini duyurmak istiyorsanız, daha önce sizler için derlediğimiz 8 Mart Kadınlar Günü etkinlikleri‘ne göz atabilirsiniz.,


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir