Ana Sayfa DİYET VE BESLENME Karadeniz’in “karalahana”sı şifa deposu

Karadeniz’in “karalahana”sı şifa deposu

324
0

Karadeniz'in "karalahana"sı şifa deposu

Karadeniz Bölgesi’nde sıkça tüketilen karalahananın sindirim sistemini düzenlediği, kanser tedavilerinde kullanıldığı, mide rahatsızlığını giderici özelliği bulunduğu bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Şimşek, AA muhabirine, karalahananın yörede sıkça tüketilen kışlık bir sebze olduğunu anlattı.

İnsan sağlığı açısından karalahananın içinde barındırdığı vitamin özellikleri açısından önemli bir yiyecek olduğunu vurgulayan Şimşek, son zamanlarda üzerine araştırmalar yapılan önemli bir gıda türü olduğuna dikkat çekti.

Şimşek, karalahananın sindirim sistemini düzenleyen besin unsurları açısından zengin bir gıda olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Karalahana son zamanlarda özellikle araştırılan bir gıda durumunda. Karalahana içerisinde bulunan bazı bileşikler son zamanlarda ilgi çekti. Karalahana bu bileşikler açısından zengindir. Özellikle insanlarda mikroorganizmalardan kaynaklanan gıda zehirlenmesi veya toksik diye kabul ettiğimiz mikroorganizmalar üzerine bu bileşiklerin etkin olduğu bir alan daha var. İnsanların midesinde ülser diye tabir ettiğimiz mikroorganizma kaynaklı bir rahatsızlık oluşuyor. Bunun giderilmesinde de karalahananın önemli olduğu ortaya çıktı.”

Karalahananın içerisinde bulunduğu bileşikler açısından kanser tedavilerinde de kullanılmaya başladığını dile getiren Şimşek, “Karalahanadan bazı kanser türlerinin tedavisinde, özellikle de bazı yapılan çalışmalarda prostat ve mide kanseri tedavisinde kullanılıyor. Aynı zamanda kemoterapi ilaçlarının elde edilmesinde de yararlanılıyor” ifadelerini kullandı.

Şİmşek, şekerin vücuda verdiği zararın önlenmesinde bu tür yiyeceklerin tüketilmesinin önerildiğini belirtti.

– Fazla tüketilmesi sağlıksız

Mineraller açısından zengin olan karalahananın fazla tüketilmesi halinde rahatsızlık oluşturabileceğini belirten Şimşek, şunları söyledi:

“Vitamin A ve vitamin C açısından zengin. Genellikle sebzeler mineraller açısından zengindir fakat bu zenginlik bazı olumsuzlukları da getirebiliyor. Mesela fazla karalahana tükettiğimizde, özellikle bölgemizde guatra neden olduğunu biliyoruz. Bunun da nedeni olumlu yönü olan tiyosiyanatların, kanser tedavisinde kullanılan bileşiklerin guatra neden olduğu bilinir. Yine karalahana K vitamini açısından zengin. K vitamini de insanlarda özellikle kanın pıhtılaştırmasını kolaylaştıran bir vitamin. Bu açıdan baktığımız zaman karalahananın fazla tüketilmesi özellikle kan sulandırıcı alanlarda bir problem oluşturabilir.”

Bu tür gıdaların olumlu veya olumsuz özellikler içerdiğini ancak sağlıklı yönlerinin daha fazla olduğunu vurgulayan Şimşek, sıkça yapılan tüketim yerine karalahananın haftada bir veya iki kez sofralarda yer verilmesi gerektiğine işaret etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz