Ana Sayfa HABER Çocuğunuz Argo mu Konuşuyor?

Çocuğunuz Argo mu Konuşuyor?

366
0

Çocuğunuzun bir anda hiç olmayacak bir yerde küfür etmesi, sizi yerin dibine sokabilir.

Sanki siz söylemişcesine utanırsınız. Çevrenizdekilere “bizim evde hiç böyle konuşmalar yapılmaz. Nerde öğrendi acaba?” tarzında açıklamalar yapmaya başladıysanız o zaman bir önlem almanın zamanı geldi demektir.

Uzmanlar, 3-4 yaş çocuklarının kendini ifade etmelerini istemesinden kaynaklanan bu tarz konuşmaların aslında normal olduğunu, çocukların dış dünyayı tanıdıkça bu sözleri duyabileceklerini ve yerli yersiz kullanabileceklerini söylüyor. Çocuklar bu yaşlarda anne-babanın koyduğu sınırları zorlamaya, inatlaşmaya, kendi istediklerini yaptırmaya eğilimli olduklarından bu tip davranışlarda bulunabilirler. çocuklar konuşmayı, davranış şekillerini anne-babalarından öğrenirler, yani rol modelleri anne-babalardır. Bu yüzden iyi ve olumlu rol model olarak her zaman siz olumlu örnek olmalısınız.

Argo konuşmasının nedenleri

Eğer çocuk argo ve küfürlü konuşmayı alışkanlık haline getirmişse ya da inatlaşma sonunda hep bu şekilde konuşuyorsa, bunun nedenini bulmalı ve daha sonra ortadan kaldırmalısınız.

Çocuğun örnek aldığı kişi; televizyondaki biri, okuldaki bir arkadaşı, evdeki ağabeyi ya da ablası, komşunuz ya da herhangi bir kişi olabilir. önce bunu tespit etmelisiniz. Eğer okula gidiyorsa, burada çocuklar arasında “aptal, manyak” gibi kelimeleri duymuş olabilir ve bunları size karşı kullanmak isteyip sizin tepkinizi ölçmek isteyebilir. Anne-babanın ilgisini çekmek isteyen çocuklar da bu yola başvurabilir. Kardeşi yeni dünyaya gelen bu yaş çocuklarda da küfür ve argo görülmesi olağan. Uzmanlar, çocuğa sabır ve sevgi ile yaklaşıp bunun kötü bir konuşma tarzı olduğu anlatılması gerektiğini söylüyor. çocuklar, istediği yapılmadığı ve inatlaşmaya girdiği anda da kendini savunmak amacıyla bu sözleri söyleyebilirler.

Argo konuşmasını önlemek için yapabilecekleriniz

1. Bu şekilde konuşmak istiyorsa odasına gidip orada kendi kendine söylemesini ama sizin duymak istemediğinizi söyleyin.

2. Bu tarz konuşmanın hiç hoş olmadığını, insanlara karşı çok kaba ve olumsuz sonuçlar yaratan davranışlar olduğunu anlatın.

3. Size cevap olarak bir başkasını örnek gösteriyorsa; ‘bunun yanlış, sizin evinizde bunları söylemenin kesinlikle yasak olduğunu’ net bir şekilde ifade edin.

4. Televizyonda seyrettiği programların şiddet ve argo içermediğinden emin olmalısınız.

5. Kızgınlıklarını bu tür kelimelerle değil, doğrudan anlatmasını söyleyin ve böyle yaptığında bunu uygulayın.

6. Tüm uyarılarınıza karşın yine de aynı tarz konuşmaya devam ediyorsa, ceza verin. Ağır cezalar değil, sevdiği bir şeyi yapmaktan 1 saat mahrum etmek gibi.

7. Her zaman rol modelinin anne-baba olduğunu ve sizin davranışlarınızı örnek alacağını unutmayın.

Kaynak: Womenist.net

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz