İstanbul’un çılgın projesi, Kanal İstanbul’un güzergâhı ve güzergâhta yapılacak yeni yerleşim birimleri netleşti. 44 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul projesi içinde 325 bin dönüm alana iki tane şehir kuruluyor.
44 kilometre uzunluğundaki dev projeyle 325 bin dönüm alana iki şehir kurulacak. 3. köprü veyeni havaalanı bağlantılı kanal üstünde 12 köprü olacak. Kanalın iki yakasında finans merkezi,rezidanslar, seyir terasları ve eğitim alanları da bulunacak.
Erhan Öztürk’ün haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talimatıyla Türkiye’nin önde gelen proje şirketlerinden birisinin hazırladığı 44 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul projesiiçinde 325 bin dönüm alana iki tane şehir kuruluyor.
Ayrıca kanal üzerine iki yakayı birbirine bağlayan 12 tane de köprü yapılması planlandı. Küçükçekmece – Başakşehir – Arnavutköy hattında olacak projenin 3. Havalimanı‘nın bulunduğu Karadeniz aksında dev bir liman, Airport City’nin yanı sıra kanalın iki yakasında, lükskonutlar, rezidanslar, finans merkezleri, ormanlık alanda villalar, seyir terasları, eğitim alanlarıda projeye dahil edilecek.
21 KM ALANDA HAFRİYAT
İnşaatına başlanılan 3. Köprü güzergahı, Kuzey Marmara Otoyolu olarak da bilinen projealanına yapılacak Air Port City’nin bulunduğu Arnavutköy – Karaburun aksından geçip, Durusu, Çatalca bölgesinden Trakya’ya bağlanıyor. Hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarında da projenin inşaat çalışmaları sırasında çıkacak 5 milyar metreküp hafriyatın yarısının havaalanı projesinin dolgusunda kullanılacağı hesaplandı. Bölgenin tercihedilmesindeki en önemli nedenlerden birisi Küçükçekmece Gölü, Sazlıdere Barajı’nı da içinealacak olması. Baraj, göl aksı üzerinde uzunca bir alan vadi şeklinde. Kanal İstanbul’da sadece21 kilometrelik bir alanda ciddi bir hafriyat çalışması yapılacak. Hazırlanan harita üzerinde sarı renge boyanan yerler yüksek ve düşük yoğunluklu konut, turuncular orman içinde seyir teraslılüks villalar, kahverengi olan yerler ise otel, turizm alanları olarak işaretlendi. Bakanlığın yapacağı son düzenlemeler, altyapı çalışmalarından sonra dev projenin önümüzdeki ay, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.
AFET RİSKİ OLAN YAPILAR
Kanal İstanbul’un kesin güzergâhı Yeniköy – Sazlıdere Barajı – Arnavutköy – Başakşehir – Küçükçekmece Gölü aksında yer alacak. SABAH’ın ele geçirdiği yeni haritada bölgede kurulacak Rezerv Alanları’yla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 4 Mart’ta Devlet Su İşleri (DSİ), Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kanal İstanbulprojesinin geçeceği Küçükçekmece, Arnavutköy ve Başakşehir Belediyeleri’ne birer yazıgöndererek aks üzerinde yapılacak 50 – 100 yıllık yaklaşım planlarıyla ilgili çalışmalarını bakanlığa iletmelerini talep etmişti. İlgili kurumlar bölgede yaptıkları çalışmaları bakanlığagönderdikten sonra Kanal İstanbul projesiyle ilgili son rütuşlar yapılmaya başlandı. Bakanlığaulaşan görüşler, bilgiler doğrultusunda yüz bin ölçekli imar planı için düğmeye basıldı. Bakanlığın, bu rotayı seçmesinin en önemli nedeni ise, kanal aksında bulunan arazilerin yüzde 80’e yakınının hazineye ait olması. Böylece istimlak bedeli ile diğer maliyetler daha düşük olacak.
TALİH KUŞU KONAN 3 MAHALLE
25-30 metre derinlik 200 metre genişlikte yapılması planlanan projenin en önemli ayağı istimlakve kamulaştırma çalışması. İskansız ve kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu Küçükçekmece Gölü ile Sazlıdere Barajı arasında kalan Başakşehir’in Altıntepe, Güvercintepe ve Şahintepemahalleleri. Kanala cephe olan bu üç mahalleye talih kuşu kondu. Arsa fiyatları hem burada hem de kanal aksı üzerinde bulunan Durusu, Haraççı, Bolluca’dan uzanıp Tayakadın’a oradanda Karadeniz’e uzanan bölgede arsa fiyatları tavan yaptı. Türkiye’nin önde gelen birçokşirketi bu bölgelerden arazi alırken, bazıları da arazi avına çıktı. Kanal İstanbul’un kuzey vegüney ucunda birer lüks marina kurulacak. Hem yapılaşma hem de yeraltı sularındankaynaklanan Küçükçekmece Gölü’ndeki kirlilik de ortadan kalkacak.
Kaynak: SABAH