Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi. Tüp bebek tedavi yöntemi, anne ve baba adayına herhangi bir acı vermeyen ve herhangi bir yan etkiye yol açmayan bir tedavi yöntemidir. Fakat psikolojik bir destek arayan çiftler için, biraz yıpratıcı etki yapabilir. Bu aşamaların sırasında, kadın ve erkeğin psikolojik açıdan desteğe ihtiyacı olabilir.
Tüp bebek tedavisi can yakmaz
Bu uzun soluklu tedavinin sırasında, anne ve baba adayının yakın çevresinde alacağı manevi destek oldukça önemlidir. Çiftlerin tedavi sırasında bilmesi gereken; tüp bebek tedavisinin hiçbir aşamasında anne adayının canının yanmadığı ve hastanede kalmaya gerek olmadığıdır. Gelişen teknoloji ile beraber tedavi aşamalarında herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.
Lokal ya da genel anestezi uygulanmalı
Tüp bebek tedavisinde, yumurta toplama aşamasında lokal ya da genel anestezi uygulanmaz ise anne adayının canı yanabilir.
Anestezi, tüp bebek tedavisine ilk başlandığı yıllarda kullanılmamaktaydı. Bu sebeple de anne adaylarının canı yanabilirdi. Ancak günümüzde anestezi ile bu sorun ortadan kalkmıştır. Uygulanan lokal ya da genel anestezi ile anne adayları bu işlem sırasında herhangi bir acı ya da ağrı duymaz.
Yumurta toplama işleminde acı ya da ağrı duyulmaz
Tüp bebek tedavisi esnasında, yumurtaların uyarılması amacı ile bir takım ilaçların kullanılmasına ihtiyaç duyulur. Daha sonrasında vajinal ultrasonografi yardımı ile yumurta toplama adımına geçilir. Lokal anestezi sayesinde, özel materyaller ve iğne ile steril tüplere alınan yumurtalar, laboratuvar ortamında uygun koşullarda bekletilir.
Yumurta toplama işlemi, oldukça tecrübeli, bu konuda titiz ve beceri sahibi uzmanlar tarafından gerçekleştirildiği müddetçe, herhangi bir beklenmeyen ve üzücü bir duruma sebep olmayan işlemdir. Yumurta toplama işlemi esnasında, anne adayı herhangi bir acı hissetmez. Ancak yumurta toplama evresinden sonra, kadın hafif ağrı kesiciler yardımı ile giderilebilecek bir ağrı duyabilir. Duyduğu ağrı daha fazla olmayacaktır.