Ana Sayfa İLİŞKİLER Boşanan Çiftler Dikkat ! “Baba parası paylaşılamıyor”

Boşanan Çiftler Dikkat ! “Baba parası paylaşılamıyor”

285
0

boşanmaa-300x145

Boşanmaların hızla artış gösterdiği günümüzde, boşanan çiftlerin en büyük sorununun, mal paylaşımı olduğu belirtiliyor. Boşanmalarda, eşlerden birine kalmış miras yoluyla intikal eden malvarlığının, sadece mirasçıya ait olduğu, evlilik birliği esnasında ortak kullanılmasına rağmen, boşandıktan sonra geri alınabildiği vurgulanıyor.

Saygı, sevgi, aşk ve hoşgörü başta olmak üzere, manevi değerler üzerine kurulan evlilik birliğinin günümüzde kısa ömürlü olması ve uzun süreli evliliklerin gün geçtikçe azalmasının altında ekonomik nedenlerin yattığına dikkat çeken Avukat Tamer Kulaçoğlu, boşanma sonrası çiftlerin yaşadığı büyük sorunların başında mal paylaşımının geldiğini belirtti.

Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’ ndan Avukat Tamer Kulaçoğlu’ nun konuya ilişkin açıklamalarının yer aldığı basın bültenini ve görselini ekte bilginize sunuyoruz. Her türlü soru ve görüşleriniz için bir telefon kadar uzağınızda olduğumuzu hatırlatmak istiyoruz…

Boşanmalarda Kadına “Pozitif Ayrımcılık”

Yürürlükten kalkan Türk Kanunu Medenisi’ndeki meslek sahibi kocanın lehine işleyen hükümler yerine Türk Medeni Kanunu’nda yeni düzenlemeler yapıldığını söyleyen Avukat Tamer Kulaçoğlu konu ile ilgili şöyle konuştu: “Yürürlükten kalkan Kanunda eşler arasındaki yasal mal rejiminin “Mal Ayrılığı” olarak kabul edilmişti. Mal ayrılığı rejiminin evlilik birliği sona erdiğinde, eşler arasında büyük haksızlıklara yol açtığı, özellikle meslek sahibi kocanın lehine işlediği, ev işlerini yapan, kocasına mesleğinin icrasında yardımcı olan kadının durumunu hiç nazara almadığı gerekçeleri ile, Yeni Türk Medeni Kanunu’nda “Edinilmiş Mallara Katılma” başlığı altında yeni bir mal rejimi düzenlenmiştir. Böylece, somut olarak herhangi bir katkısı bulunmasa dahi, özellikle kadının ev işlerini yapması, eşine mesleğinde yardımcı olması gibi sebeplerle, evlilik süresince elde edilen, edinilmiş mallar üzerinde, diğer eşe alacak talep edebilme hakkı tanınmıştır. Edinilmiş mallara katılma rejimi, eşlerin kişisel malları ile evlilik süresince edinilmiş malları kapsamakta olup, edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesi ile her eş diğer eşte bulunan kişisel mallarını geri alır. Kişisel mallardan biri de; mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait olan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleridir.” Söz konusu mal varlığının miras yoluyla intikal ettiği sabit olması halinde mal paylaşımına konu edilmesi mümkün değildir. Ancak miras kalan mal varlığından elde edilen gelirler, (Kira, temettü, faiz vb.) mal paylaşımına tabi olabilecektir.

Boşanırken Hukuksal Haklarınızı Bilin!

Evlilik kurumunun sona ermesinde; fiziksel, cinsel, sözel, duygusal şiddetin ana nedenler olduğunu belirten Avukat Tamer Kulaçoğlu, evliliğin şiddete açık bir kapı olduğunu, sadece alt eğitim düzeyinde değil, toplumun tüm kesimlerinde şiddete rastlandığını ve bu durumun boşanmaya sebebiyet verdiğini belirtti.

Kulaçoğlu boşanma arifesindeki çiftlere de, şu sözlerle uyarıda bulundu: “Evlilik birliğini sağlıklı bir şekilde yürütemeyen çiftlerin boşanması kadar doğal bir şey olamaz. Toplumda boşanmayı kötü bir algı olarak göstermek de çok yanlış. Elbette kurulan bir ailenin bozulması istenmez, ama sağlıklı bir şekilde yürümeyen bir evliliğin, ne çekirdek aileye, ne sosyal çevrelerine, nede toplumumuza bir faydası bulunmaktadır. Önemli olan tarafların birbirlerinin kişilik haklarına zarar vermeden evlilik akdinin sona erdirilmesi gerekliliğidir. Özellikle mal paylaşımının son derece teknik bir konu olduğu kanaatindeyiz. Taraflar boşanırken mutlaka ama mutlaka doğru bir hukuksal çözüm için, uzman bir avukata danışsınlar.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz