İntiharı düşünen kişi mutlaka ipucu veriyor

    245
    0

    İntiharı düşünen kişi mutlaka ipucu veriyor

    İntihar vakalarının büyük ölçüde önlenebileceğini kaydeden psikiyatri uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Nurmedov, intihar etme niyetinde olan kişinin mutlaka bir kez bunu sözlü olarak dile getirdiğini vurguladı. Nurmedov, kişinin verdiği mesajların doğru değerlendirilmesi halinde intiharın önüne geçilebileceğini de söyledi.


    Yrd.Doç.Dr. Nurmedov, şunları kaydetti: İntihar vakaları psikiyatride riskli olgulardan biri. Çoğu zaman hastaneye yatış gerektiriyor. İlaç tedavisi gerekebiliyor. Nasıl ki genel cerrahlar için apandistin patlaması acil bir müdahale gerektiriyorsa intihar da psikiyatri için aynı anlama geliyor. Bu nedenle bu girişimlere müdahale önemli.”


    Kişi intihar edeceğini mutlaka bir kez söylüyor


    İntihar girişiminde bulunan kişilerin çoğu öncesinde bir takım ipuçları bırakıyor. Bu kişiler intihar düşüncesini bir şekilde çevresindekilere en az bir kere söylüyor ve üstü kapalı mesajlar veriyor.


    Mesajları doğru değerlendirmek hayat kurtarıyor


    Bunları iyi anlayıp analiz etmek, sözel olarak bir şey yapılmasa da bazı davranışlardan intihar düşüncesinin anlayabilmek için kişi yakınlarının ve ailelerin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Örneğin bankadaki paraların bir yere aktarılmış olması gibi rutin davranışlar bazen önemli bir ipucu olabilir. Hesap hareketleri bunu ele veriyor.


    İntihar girişiminde bulunacak kişilerin faceebook, twitter gibi sosyal paylaşım ağlarında ipuçlarına rastlamak mümkün. Bu kişiler ya hesaplarını kapatıyor ya da üstü kapalı veda yazıları yazabiliyor. Öyle ki bu kişiler uzun yıllardır hiç görüşmediği kişilerle vedalaşmalarda bulunabiliyor.


    Her yaşa farklı strateji


    Şahit olduğumuz bazı vakalarda, kişi mesaj amaçlı intihar teşebbüsünde bulunabiliyor. İntihar amaçlı değil de savunma mekanizması olarak bir şekilde etrafa mesaj vermek amacıyla kendine zarar veren hasta grupları var.


    Her yaş ve durumu farklı değerlendirmek ve intiharları önlemek için farklı stratejilerin belirlenmesi gerekir. Örneğin ergenler yaş itibariyle dürtü kontrolü noktasında sıkıntı yaşayabilir, yaşlıların ise daha farklı ihtiyaçları vardır. Bu nedenle yaşa göre farklı önlemler alınması lazım.


    Engellenecek girişimler var hatta tamamına yakını diyebiliriz. Çünkü intiharı bir seçenek gören kişilere baktığımızda daha çok hayata küsmüş, ümitsizliğe düşmüş kişiler. Ve girişimleri de kazara intiharla sonuçlanıyor.”


    İntiharı önlemede aile içi iletişim çok önemli


    İntiharların önlenmesinde aile içi iletişimin önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Serdar Nurmedov, “Aile bireyleri mümkün olduğunca iç içe olmalılar, birbiriyle konuşabilmeliler. İntihar girişiminde bulunan kişilere bakıldığında kendini yalnız hissettikleri gözleniyor. Araştırmalar da bu yönde, kişi yalnız olmasa da kendini yalnız hissettiği için girişimde bulunabiliyor. O nedenle sosyal ilişkiler çok önemli. Ebeveyn ve çocuk arasında ulaşılmazlık olmamalı. Duvarlar kaldırılmalı. Konuşma kültürü yerleştirilmeli…” diye konuştu.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz