Yoğun iş hayatı, stres, yorgunluk, uykusuzluk, sigara, sağlıksız beslenme… Günlük hayatta karşımıza çıkan pek çok etken cilt problemleri yaşamamıza neden oluyor. Başımıza bela cilt kusurlarını azaltmanın ve cildimizi yenilemenin 10 pratik yolu şöyle!
1- Peeling yaptırarak cildinizi yenileyin
Halk arasında ‘cilt soyma işlemi’ olarak da bilinen peeling; ciltteki lekelerinin tedavisinde, sivilce ve izleri ile siyah noktaların giderilmesinde, cildin nemlendirilmesinde ve kırışıklıkların tedavisinde son derece etkili bir yöntem.
Peeling; cildin kendisini yenileme sürecini hızlandırıyor ve yaşlanma etkilerini geciktiriliyor. Haftalık veya 15 günde bir uygulanan seans aralıklarıyla, yaklaşık altı seansta işlem tamamlanıyor. Daha sonra ayda bir kez koruma tedavisi olarak önerilebiliyor.
A vitamini; karaciğer, kayısı, balkabağı, yeşil kabak, havuç, balık yağı, ıspanak, lahana, kırmızı biber ve tatlı patateste bol miktarda bulunuyor. Lekesiz ve bir cilt için günde; 8 kuru kayısı ya da yarım havuç yemeyi ihmal etmeyin. Yazın saçlarınızı güneşten korumak için de günde 1 dilim kavun, kayısı ya da havuç tüketin.
3-C vitamini bakımından zengin besinler yiyin
C vitamini; kollajen yapımını sağlıyor, bağ dokusu ile damar yapısını güçlendiriyor ve yaraların iyileşmesine katkıda bulunuyor. Cildi; yaşlanmaya yol açan serbest radikallere ve güneş hasarlarına karşı koruyor. C vitaminli kremler de; hem lekeleri açıyor hem de kırışıklıkları gideriyor.
Çilek, kuşkonmaz, domates, narenciye, avokado, soğan, ananas ve kuşburnu bol miktarda C vitamini içeriyor. Genç bir cilt için; günde 100 gram çilek yiyin.
4- 10 adet fındık veya bir kaşık sıvı yağ
E vitamini güçlü bir antioksidan olarak nitelendiriliyor; cildi güneş ışınlarından koruyor ve nemlendiriyor. Ciltteki lekelenmeleri de gideriyor.
B1 vitamini; yeşil yapraklı sebzelerde, baklagillerde, fındık, ceviz gibi kabuklu yemişlerde, sıvı yağda ve hububatlarda bolca yer alıyor. Cildinizin yaşlanmaması için; günde 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ya da 10 tane fındık yiyin.
5-Cildiniz yağlı ise su bazlı ürünleri tercih edin.
Cildinize uygun bir nemlendirici seçin. Cildiniz yağlıysa ve siyah noktalarınız varsa; yağ bazlı ürünler kullanmayın. Sizin için su bazlı ürünler uygun olacaktır. Güneş koruyucu ürünlerde de bu kurala dikkat edin! Ayrıca alerjik bir cilde sahipseniz; ürününüzü, bir uzmanın önerisi doğrultusunda seçin.
6- Haftada 3 gün yürüyüş yapın
Özellikle açık havada yapacağınız yürüyüşler ve egzersizler; kan dolaşımını hareketlendirip cildinizin daha ışıltılı olmasını ve genç görünmesini sağlıyor. Sağlıklı bir cilde sahip olmak istiyorsanız; haftada en az 3 gün, 45’er dakikalık yürüyüşler yapmayı asla ihmal etmeyin.
7- Nemli bir cilt için günde 1 bardak süt için
B vitamini su kaybını önleyerek; cildin nemlenmesini sağlıyor. Antioksidan etkisi sayesinde de; cildin genç ve parlak görünmesine yardım ediyor. Provitamin B5 (pantenol) ise; cildin nemlenmesini sağlamasının yanı sıra, saç bakım ürünlerinde de kullanılıyor. Hububatlarda, balık, et, süt, yumurta, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler ve buğdayda bol miktarda bulunuyor. Nemli bir cilt için; günde 1 bardak süt içmenizde fayda var.
8-Sarkmaları önelemek için 8-10 bardak su
Cildin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirebilmesi için; nemlenmeye, dolayısıyla suya ihtiyacı var. Vücut ağırlığımızın yüzde 60’ı sudan oluşuyor. Ancak yaşımız ilerledikçe; bu oran azalmaya başlıyor. Bunun sonucunda da; cildimiz kuruyor ve yüzümüzde kırışıklar ortaya çıkıyor.
Cildimizin elastikiyetini kaybetmesi sonucunda da sarkmalar meydana geliyor. Cildinizi susuz bırakmamak için yapmanız gereken şey; tabii ki bol bol su içmek.
9-Günde 2-3 fincan yeşil çay için
Yeşil çay, içeriğindeki polifenoller sayesinde; cildi serbest radikallerden, C ve E vitaminlerine nazaran daha fazla koruyor. Bu sayede cildin sağlıklı ve ışıltılı görünmesini sağlıyor. Günde 2-3 fincan yeşil çay için.
10-Benlerinizi düzenli olarak kontrol edin
Benlerinizi güneşten korumanız önemli! Ayrıca ailenizde benlerden ileri gelen bir hastalık ya da gövdenizde çok sayıda ben varsa; bunların, uzmanlar tarafından takip edilmesi gerekiyor.