Egzersiz kilo vermenin kuşkusuz olmazsa olmazı. Ancak günlük koşuşturma içinde sabah erken saate yapmak mümkün olmayabiliyor. Dr. Ayça Kaya zayıflama egzersizleri sırasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Konu egzersiz olunca herkesin aklına ‘hangi saatte egzersiz yapmalıyım, aç karnına mı tok karnına mı olmalı’ gibi pek çok soru gelir. Yerleşmiş bilgilere göre sabah saatlerinde ve yemekten 1,5-2 saat sonra spor yapmak vücut için faydalıdır diye biliyoruz. Ancak günlük yaşantıda bu çoğu zaman mümkün olmuyor. Çünkü ya sabah çok erken saatte işe gidiliyor ya da yemekten sonra miskinlik çöküyor ve gelen egzesizlerin ilhamı kaçıyor. Bu durumda ideal saatler kaçırıldığı için nasıl olsa şimdi yapılacak egzersiz bir işe yaramaz düşüncesi ile egzersiz yapılmıyor ve zayıflama süreci tehlikeye giriyor.
Egzersiz ile diyeti birlikte yapın
Kilo vermeye çalışan birçok kişi diyete çok odaklanır ve egzersizi ne yazık ki ikinci plana atar. “‘Bana 3 gün aç kal de, kalayım. Aam lütfen 3 adım at demeyin’ diyen hastalarım bile olmuştur” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, egzersiz yapmadan ve bunu yaşam tarzı haline getirmeden yapılan her tür diyet programında verilen kiloların daha çabuk geri alınacağına dikkat çekiyor. Egzersiz yapılmayan diyetlerde su ve kas kaybı daha çok olur ve bu duruma bağlı olarak metabolizma yavaşlaması ortaya çıktığını önemle belirtiyor.
Egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan zayıflama egzersizleri sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar;
– Eğer insülin kullanan bir şeker hastası değilseniz, istediğiniz saatte egzersiz yapabilirsiniz. Yeter ki yapın. Eğer egzersiz isteğinizi ertelerseniz bir müddet sonra vazgeçersiniz.
– Yağ yakmak için mutlaka aerobik egzersizler dediğimiz kalp hızını artıran egzersizler yapmak gerekir. Hızlı yürüme, yüzme, bisiklete binme, ip atlama gibi egzersizler bu grup egzersizlerdir.
– Metabolizma hızını artırmak için direnç egzersizleri de yapılmalıdır. Ağırlık kaldırma bu egzersizlerdendir. Ancak bu egzersizlerin mutlaka bir spor eğitmeni tarafından kişiye özel planlanması gerekir. Aksi taktirde yüksek ağırlığa bağlı sakatlanmalar ortaya çıkabilir.
– Son yapılan araştırmalara göre günde 1 kerede 30 dakika egzersiz yapma ile günde 3 defada 10’ar dakika egzersiz yapmanın vücuda etkisi aynı. O nedenle eğer vücut ağırlığınız fazla ise dizlerinizi zorlamadan gün içinde bölünmüş saatlerde egzersiz yapmanızı tavsiye ederiz.
– 1 her zaman 0’dan büyüktür mantığı ile yaptığınız her egzersiz vücudunuzun iyilik bölümüne yazılır unutmayın. Hiç yapmamaktansa 1 kez yapmak iyidir. Ancak amaç her gün yapmak olmalıdır, her gün yapmasak bile büyük hedefler koymak daha iyi sonuçlar almamızı sağlar.
– Egzersizden yarım saat önce balık yağı kullanımının yağ yakılmasını hızlandırdığı bir çok araştırma ile gösterildi. O nedenle fırsat bulursanız egzersiz öncesi Omega-3 yağ asidi kullanmaya özen gösterebilirsiniz.
– Egzersizden sonra en az 1 saat yemek yememeye özen gösterirseniz yağ yakımınız daha çok olur.
– Egzersiz öncesi protein ve karbonhidrat dengeli bir öğün tüketimi (yağsız beyaz peynirli kepekli tost ve ayran gibi) egzersiz performansınızı artırır. Eğer şeker hastalığınız yoksa aç karnına da egzersiz yapabilirsiniz.