Güneşli günlerin yavaş yavaş sona erdiği ve sonbaharın hissedildiği bu günlerde, cildinizi hava değişimlerine karşı güçlendirmeniz gerekir. En değerli giysimiz olan cildimiz yaşamımızın her döneminde farklı bakım uygulamalarına ihtiyaç duyar.
Cildi sonbahara hazırlamak için en ideal zaman olduğunu belirten Liv Hospital Ankara Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Başak Kandi PRP (Platelet Rich Plasma) uygulaması hakkında bilgi verdi.
PRP uygulaması nedir
Hayatın akışını sağlayan kan, sıvı bölüm ve hücre olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Plateletler ya da diğer adıyla trombositle vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını ve doğal hallerine dönmelerini sağlamak için gerekli olan “büyüme faktörlerini” yapısında barındıran kan bileşenleridir. PRP uygulaması ile hedef dokuya kan dolaşımıyla taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda plateleti vererek hasarlı dokunun onarımının hızlandırılması amaçlanır.
Kendi kanınızla yeniden canlanma yöntemi
PRP, kişiden alınan az miktardaki kanın özel bir santrifüj işleminden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın yine aynı kişiye enjeksiyon yolu ile geri verilmesi işlemidir. Plateletlerden salınan büyüme faktörleri hücrelerin onarım mekanizmasını devreye sokarak yaraların iyileşmesini sağlar. PR uygulamasında, hedef bölgeye kan dolaşımı ile taşınabilenden yaklaşık 2-4 kat daha fazla sayıda platelet ve içeriğinde bulunan büyüme faktörlerini ulaştırılabilir. Plazma içinde konsantre olarak bulunan plateletler deriye enjekte edildiğinde bünyesinde bulunan büyüme faktörleri, kollajen üretimi ve yeni kılcal damarların oluşmasını uyarır ve cildin kendini hızla yenilemesini sağlar.
PRP uygulaması nasıl yapılır
PRP işlemi için öncelikle hastadan kan alınır. Özel bir filtre ve 8 dakikada 3000 devir/dakika ile santrifüj edilerek elde edilen platelet açısından zengin plazma tedavi bölgesinde cilde mezoterapi ya da dolgu yöntemiyle enjekte edilir. Yöntemin en önemli avantajı hastanın kendi kanından elde edilmiş olması ve alerji riski taşımamasıdır. Enjeksiyon bölgelerinde plateletler ve beyaz kan hücreleri sinerjik bir etkiyle yoğun şekilde büyüme faktörlerinin serbest kalmasını sağlar.
PRP dermatolojide birçok alanda kullanılır. Cilt gençleştirme (antiaging), ince cizgi ve kırışıklıkların tedavisi, volumetrik doldurma, akne sikatrisleri, androjenik alopesi (erkek tipi saç dökülmesi), selülit, stria ve yara iyileşmesidir. PRP; lazer, ışık sistemleri, dolgu enjeksiyonu, dermaroller ya da botulinum toksini uygulamasıyla eşzamanlı olarak da uygulanabilir. Uygulama sıklığı ile ilgili net protokoller olmamakla birlikte 2-4 haftada bir 3 ya da 6 seans uygulanır.