Ana SayfaHABERKanser tedavisinde 'mikroskobik el bombası' yöntemi

Kanser tedavisinde ‘mikroskobik el bombası’ yöntemi

İngiltere’nin Manchester Üniversitesi Nanotıp Laboratuvarı araştırmacıları, ısı seviyesi yükseldiğinde “el bombası” gibi patlayan ve taşıdığı ilacı kanserli hücrelere ulaştıran minik kesecikler (lipozom) geliştirdiğini açıkladı.

Manchester Üniversitesi’nden Profesör Kostas Kostarelos, “Geliştirdiğimiz yağ kesecikleri, normal vücut ısısında içindeki sıvıyı sızdırmadan beden içinde hareket ediyor. Kesecik, kanserli hücreye ulaştığında bölgeye dışarıdan ısı uyguluyoruz. Tümörün ısısı 42 dereceye ulaştığında kesecik patlayarak içindeki ilacı bırakıyor. Şimdiye kadarki denemelerimizde deri, kafa ve boyun bölgesindeki tümörlerde başarılı sonuçlar elde ettik” dedi.

Fareler üzerinde başarılı

Kanserli hücrelerin sondaj yoluyla ya da ultrason kullanılarak da ısıtılabileceğini kaydeden Kostarelos, laboratuvar ortamında cilt kanserli fareler üzerinde yaptıkları deneylerde başarılı sonuçlar elde ettiklerini ve bu yöntemle farelerin hayatta kalmasını sağladıklarını söyledi. Lipozomlar, ilaçların sadece tümöre verilmesini sağlayarak olası yan etkilerin önüne geçecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version