Glutensiz kek
Çölyak ya da gluten intoleransından muzdarip okurlarımızın evlerinde rahatlıkla hazırlayabilecekleri pirinç unlu ve glutensiz bir kek tarifi, çay saatlerini bir parça lezzetlendirmek için yeterli gözüküyor.
Malzemeler
3 adet yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı yoğurt
3/4 su bardağı ayçiçek yağı
2 adet muz
1/2 su bardağı kuru üzüm
2,5 su bardağı pirinç unu (ya da 2 su bardağı glutensiz un)
1 paket kabartma tozu
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
1/2 çay kaşığı tarçın
Üzeri için:
1/2 su bardağı file badem
Püf noktası:
Pirinç unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin, tüm malzemeleri oda sıcaklığında kullanmaya dikkat edin.
Fırından çıkan keki, oda ısısında dinlendirdikten sonra dilimleyin.
Pişirme önerisi:
Suyunu süzdürdüğünüz koyu yoğurt yerine arzuya göre kefir de kullanabilirsiniz.
Dibe çökmemesi için; hafif bir şekilde unladığınız muz dilimlerini, baton kek kalıbına aktardığınız kek harcının arasına yerleştirdikten sonra da keki pişirebilirsiniz.
Muz püresi yerine aynı oranda bal kabağı püresi ekleyerek de glutensiz keki hazırlayabilirsiniz.
Nasıl yapılır
– Yumurta ve toz şekeri derin bir kapta bir mikser yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
– Yoğurt ve ayçiçek yağı kattıktan sonra kısa bir süre daha karıştırma işlemini sürdürün.
– Kabuğunu soyduğunuz muzları, bir çırpıcı yardımıyla ezdikten sonra kek harcına ekleyin ve bir spatula yardımıyla karıştırın.
– Elenmiş pirinç unu, kabartma tozu, rendelenmiş limon kabuğu ve tarçını ilave edin. Sap kısımlarını ayıkladığınız ve hafif bir şekilde unladığınız kuru üzümleri katın.
– Tüm malzemelerini eklediğiniz kek harcını, miksere gerek kalmadan bir spatula yardımıyla karıştırdıktan sonra yağlanmış baton bir kek kalıbına dökün.
– Üzerini düzelttikten sonra file bademleri serpiştirin.
– Glutensiz keki, önceden ısıtılmış 170 derece fırında içini çekmesi için 45 dakika kadar pişirdikten sonra dilim dilim servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun…
