Misafir sofralarınızı çeşitlendirmek için hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek…
Malzemeler
1 adet orta boy karnabahar
4 diş sarımsak
4 su bardağı su
Sosu için:
1 litre süt
4 tepeleme yemek kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı kişniş
250 gram kavrulmuş kıyma
1 çay kaşığı tuz
Fırın kabını yağlamak için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için:
200 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Pişirme süresi: 60 dakika
Nasıl yapılır
Güzelce temizleyip ayıkladığınız karnabaharı bol suda yıkadıktan sonra çiçeklerine ayırın. Tencereye aldığınız karnabahar öbeklerini, ağır kokusunun gitmesi ve hazmı kolaylaşması için üzerini geçecek kadar su ve sarımsak ilavesi ile diriliği gidene kadar pişirin.
Sosu hazırlamak için; küçük bir sos tenceresine süt, yumurta sarısı ve unu alın. Çırpma teliyle hızla karıştırdığınız sosu, yüksek ateşte pişirmeye başlayın. Sos kaynamaya başladığında ocağın altını kısın. Tuz, kişniş ve köri ekleyip iyice karıştırın. Sosunuz pütür pütür olduysa, blenderdan geçirerek pürüzsüz bir doku elde edebilirsiniz.
Haşlanmış karnabaharların sığacağı bir fırın kabını tereyağıyla yağlayın. Karnabaharın içinden sarımsakları çıkartın (nasıl ayırt edeceğim diye düşünmeyin, koyu renkli olanlar sarımsaklar olacaktır) ve kalan haşlama suyuyla birlikte fırın kabına aktarın. Kavrulmuş kıymayı karnabaharın üzerine dağıtın ve hazırladığınız körili sosu dökün (bu aşamada acı seviyorsanız kıymanın üzerine pulbiber serpmenizi tavsiye ederiz).
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Sonrasında fırından çıkardığınız karnabaharın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Yeniden fırına verip peynirler eriyene kadar pişirme işlemini sürdürün. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun…