Ana SayfaEklem çıtlaması neden olur? - Pudra

Eklem çıtlaması neden olur? – Pudra

@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 10.09.2015

Sizin de başınıza gelmiştir, kolunuzu uzatırken veya eğilirken çıt diye bir ses duyarsınız; bazı insanlar bunu bilerek yapıp ellerini çıtlatırlar. Peki bu sesler nasıl oluşuyor? En önemlisi de eklem çıtlaması bir hastalığın habercisi mi?
 

Eklem çıtlaması neden oluyor?

Eklemlerimizin her biri sinovyal sıvı adı verilen gaz kapsülleriyle çevrili. Karbondioksit, azot ve oksijen gazlarından oluşan bu gaz kapsülleri eklemler ve kemikler arasında kayganlaştırma işlevi görür. Eklemlerden çıkan çıtlama sesi bu gazın birden boşalmasıyla meydana gelir. Öyle ki aynı kapsüldeki gaz yenilenene kadar o eklemi üst üste bir daha çıtlatamazsınız.
 

Diz, bilek, boyun çıtlamaları

Diz, bilek, boyun gibi yerlerdeki çıtlamalar genellikle romatizma ile ilişkilendirilir. Tendonların içe ve dışa doğru hareketleri sonucu diz ve bilekten bu sesler duyulabilir. Bazı kişiler özellikle rahatlamak için ara sıra boyunlarını çıtlatırlar. Eklem hareketlerini sağlayan ligamentler, boyun hareketini sağladıkları noktada gevşediklerinde kayabilirler, bu durumda da boyun çıtlaması oluşur. Boyun çıtlaması nadir de olsa fıtık ya da felce sebep olabilir bu yüzden mümkün olduğunca bu hareketten kaçınmakta fayda var.

Osteoporoz ve artrit gibi rahatsızlıklar sonucu eklemlerde lezyonlar oluşarak boyun çıtlamasına sebep olabilir. Çıtlama artrit adı verilen eklem iltihaplanmasının habercisi olabilir. Eklem çıtlaması denince akla gelen hastalıklardan biri de romatizma. Ancak bazı bilim insanları eklem çıtlaması ile romatizmanın ilişkilendirilmesinin kesinlikle bir şehir efsanesi olduğunu ileri sürüyor. Dizden ses gelmesi genellikle ileri yaşlarda görülen bir durumdur. 35 yaşından önce dizden ses gelmesi erken kireçlenme nedeniyle olabilir.

Peki bu çıtlamalar zararlı mı? Sorusuna gelince: Bu çıtlamalar bir şişme veya ağrı ile gelmiyorsa endişe edilecek bir durum yok ancak şişme veya ağrı varsa mutlaka bir ortopedi uzmanına danışmak gerekiyor. Eklemlerinizin neden ağrıdığını merak ediyorsanız Eklemler neden ağrır? başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.
 

Eklemlerinizi koruma altına alın

Eklemleri koruyabilmek için eklem koruyucu basit egzersizleri bilmekte fayda var.
 

Eklemleri korumak için yapılabilecek boyun egzersizleri

1. Ellerinizi alnınıza koyun ve başınızı öne doğru itin. İterken bir yandan ellerinizle engel olmaya çalışın.
2. Ellerinizi ensenize koyun ve yine aynı şekilde boynunuzu geriye doğru iterken ellerinizle engel olmaya çalışın.
3. Başınızı sağ tarafa doğru çevirin, üç saniye bekleyin. Daha sonra aynı egzersizi sol taraf için de tekrarlayın.
4. Başınızı zorlamadan öne doğru eğmeye, çenenizi mümkün olduğunca aşağı değdirmeye çalışın ardından yavaşça yukarı doğru kaldırın.
5. Başınızı tam bir çember olacak şekilde saat yönünde ve saat yönünün tersinde döndürün.
6. Kulağınız omzunuza değecek şekilde başınızı yana doğru yatırın, sonra tekrar kaldırın. Diğer taraf için de deneyin.
 

Eklemleri güçlendiren diz egzersizleri

1. Bir sandalyeye oturup bacağınızı yukarı doğru kaldırın, bunu yaparken ayağınızı kendinize doğru çekin. Diğer bacak için tekrarlayın.
2. Yüzükoyun yatarak dizlerinizi arkaya doğru sırayla bükün.
3. Bir duvarın önünde bir adım açıklıkta durun ardından dizlerinizi 90 derece olacak şekilde kırın ve eğilin. Sonra yavaşça yukarı kalkın.

Eklemlerinizi korurken kemiklerinizi güçlendirmeyi ve korumayı da ihmal etmeyin. Beslenme biçiminiz kemikleriniz için oldukça önemli. Kemikleri güçlendiren besinler yazımızda kemiklerinize iyi gelen yiyecekleri öğrenebilirsiniz.

Konuyla ilgili yazılarımız
Eklem kireçlenmesi en sık görülen romatizmal hastalık
Dünyada en sık görülen romatizmal hastalık olan eklem kireçlenmesi, yaşam kalitesini bozabiliyor. Eklem kireçlenmesi hangi nedenlerle ortaya çıkar? Eklem kireçlenmesinin tedavisi var mıdır? Yanıtları Pudra.com’da…

Kemik erimesini önlemek için 10 altın öneri
Her üç kadından birinin yaşadığı kemik erimesi yani osteoporoz hastalığından korunmak, beslenmemize dikkat etmemizle mümkün. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş kemik erimesini önleyen beslenme ve sağlık önerileri verdi.

30 yaşına gelmeden önce her kadının denemesi gereken egzersiz
Kemiklerin gelişimi 30 yaşına kadar sürer, sonra artık zayıflamaya başlar. Dolayısıyla kemikleri zayıflamadan güçlendirmek gerekir. İşte, kemikleri güçlendiren o egzersiz hareketi…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version