Doğal probiyotik yiyecekler neler? – Pudra

@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 05.10.2015
Bu vücudumuzla dost, faydalı bakterileri taşıyan yiyeceklere de probiyotik yiyecekler deniyor. Probiyotik yiyecekleri günlük beslenme programımıza taşımak bizi hastalıklardan korumaya yardımcı en önemli adımlardan biri. Probiyotikleri, probiyotik içeren yiyeceklerden ve doğal olarak probiyotiklerden alabiliriz. Doğal probiyotikler, sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlarken, birçok kanser türünden korunmak için de etkili. Rahatlıkla bulup her gün tüketebileceğimiz doğal probiyotikler şunlar:
Ev yapımı yoğurt
Sağlığımız için çok faydalı ev yapımı yoğurt, doğal probiyotiklerin başında geliyor. Her gün 3 porsiyon yoğurt tüketmek, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirip zararlı mikroorganizmalara karşı savaşan vücuttaki T hücrelerini aktif hale getiriyor. Pastörize sütle hazırlanan işlem görmüş hazır yoğurtlarda faydalı bakterilerin kaybı daha fazla oluyor. Bu sebeple en güçlü probiyotiklerden olan ev yapımı yoğurdu tüketmek daha sağlıklı.
Kefir
Keçi sütünün fermente kefirle birleşiminden oluşan kefir, özellikle Türklerin yüzyıllardır tükettiği sağlıklı ve doğal bir probiyotik. Kefir içen insanların daha uzun yaşadığı yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Kefir, sütten daha çok probiyotik içeriyor ve laktoz intoleransı olanlar tarafından da tüketilebiliyor. Bağışıklık sistemi için çok faydalı olan kefir, bağırsakların sağlıklı çalışması için de gerekli.
Kimchi – Lahana turşusu
Kore mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan Kimchi (Kimçi), fermente edilmiş lahana ve baharatlarla yapılıyor. Ülkemizde bu yemek yaygın olmasa da, lahana turşusu bir doğal probiyotik olarak karşımıza çıkıyor. Lahana turşusu bunun yanı sıra çok iyi bir beta-karoten, kalsiyum, demir, A, C, B1 ve B2 vitamini kaynağı.
Salatalık turşusu
Salatalık turşusu da bir doğal probiyotik. Salatalık turşusunu yemeklerin yanında tüketmek, suyunu içmek hem bağışıklık hem de sindirim sistemi için çok faydalı.
Kombucha – Kombu çayı
Ülkemizde Kombu çayı adıyla bulunabilen Kombucha, faydalı bakteriler içeren bir çeşit fermente olmuş çay. Kombucha doğal probiyotiklerden biri olmasının yanı sıra enerji veren ve iyi hissetmeye yardımcı bir içecek.
Microalgae – Mikro yosunlar
Mikro yosunlar spirulina, chlorella ve mavi-yeşil algler, yiyeceklere veya içeceklere, örneğin smoothielere katılarak tüketilebiliyor. Bu okyanustan gelen sağlıklı mikro yosunlar, aktarlarda kuru toz halinde bulunabiliyor. Diğer doğal probiyotikler gibi bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yarıyor. Bu mikro yosunlardan spirulina hakkında merak edilen detayları ve nasıl tüketilebileceğini Spirulina nedir? Faydaları neler? başlıklı yazımızda da anlatmıştık.
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Bağırsaklarımız psikolojimizi nasıl etkiliyor?
Bağırsakların psikoloji ve sağlık üzerinde düşündüğünüzden çok daha fazla etkisi var. Pudra.com ikinci beyin olarak bilinen bağırsaklarımızı araştırdı.
Bağışıklık sistemini probiyotikler nasıl güçlendirir?
Probiyotikler, bağışıklık sistemimize ders veren birer öğretmen ya da vücudu hastalıklara karşı koruyan askerler olarak görebileceğimiz yararlı bakterileri içeriyor.
Taylan Kümeli’den bağışıklık sistemini güçlendirme önerileri
Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli hangi besini, neden yememiz gerektiğini, yaptırmamız gereken sağlık kontrolleri ve testlerini, yaşam biçimimize katmamız gereken değişiklikleri Pudra.com’a açıklıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler
Bağışıklığa iyi gelen yiyecekleri biliyor musunuz? Sarımsak, brokoli, ıspanak, havuç, üzüm, mantar gibi yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendiriyor.



