Beslenme alışkanlığı, yaşam koşulları, teknolojinin ilerlemesi gibi durumlardan dolayı günümüzde diyabet ve damar rahatsızlıkları artık çok daha yaygın. Ailemizde, akrabalarımızda ve televizyonda izlediğimiz bir çok kişide bu hastalıkları görmek mümkün.
Diyabet hastası olan bu kişilerin ayak ve bacak bakımına çok daha dikkat etmeleri ve özen göstermeleri şart. Özellikle de bu kişilerin bacak ve ayaklarında, medikal tedavi ile geçmeyen bazı yaralar oluşuyorsa, zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurmaları gerekiyor. Unutmamak gerekiyor ki önemsenmeyen, basit pansumanlarla geçeceği düşünülen bu yaralar, ilerleyen dönemlerde ayak ve bacakların kayıplarına bile neden oluyor.
Konuyla ilgili detaylı bilgi veren Çakmak Erdem Hastahanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ali Fırat, “Ayak ve bacak yaraları ilerleyen yaşlarda sıklıkla karşılaşılan önemli bir sağlık problemidir. Tedavi edilmediği takdirde ayak ve bacakların kaybına neden olabilmektedir. Erişkin nüfusun %1′ inde ve 65 yaş üstü kişilerin %3-5′ inde ayak yaraları görülebilmektedir. Ayak yaralarının birçok sebebi olmasına rağmen en sık görülen sebep şeker hastalığıdır. Şeker hastalarının %15′ inde ayak ve bacak yaraları gelişmektedir.
Enfeksiyonlar, bacak ve ayağa giden sinirleden kaynaklanan problemler ve damarsal nedenler iyileşmeyen yaralara neden olabilmektedir. Damarsal problemler atardamar ve toplardamarlardan kaynaklanan problemler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Atardamarlarda ortaya çıkan darlıklar veya tıkanıklıklar girişimsel radyolojik işlemler ile tedavi edilebilmektedir. Anjiografi incelemeleri ile atardamarlardaki anormal durumların varlığı ortaya konulmakta ve girişimsel radyolojik yöntemler kullanılarak (balon anjioplasti, stentleme, trombektomi işlemleri) bacak ve ayağa olan kan akımı arttılabilmektedir. Bu işlemler ana damarlara
yapılabildiği gibi diz altında bulunan küçük çaplı damalarlara da uygulanabilmekte ve başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Böylece bacak ve ayağa olan kan akımı artırılmakta ve yara iyileşmesi büyük oranda hızlandırılmaktadır.
Toplardamar yetmezliğine bağlı gelişen iyileşmeyen yaralar ise, yaraya neden olan toplardamarın
lazer ile ortadan kaldırılması sonrası büyük oranda iyileşmektedir.
Vücudunuz da iyileşmeyen yaralar gördüğünüzde zaman kaybetmeden bir Girişimsel Rayoloji hekimine başvurunuz. dedi.