İnternet bağımlılarına özel klinik kuruldu

İnternet bağımlılarına özel klinik kuruldu

Nöropsikiyatri hastalarına 5 yıldız konforunda ve özel tedavi imkânı sunan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropskiyatri Hastanesi, Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi çatısı altında internet bağımlıları için özel tedavi merkezi kurdu. Sanal Bağımlılık Tedavi Merkezi adı verilen klinikte, internet bağımlılığına yakalanan hastalar, internetin etkilerinden arınma ve interneti kontrollü kullanma, bireysel ve grup terapileri, ergo terapiler ve gerektiğinde psikofarmakolojik tedaviler ile iyileştiriliyor.


Uzun süre bilgisayar başında kalan, yeme-içme ihtiyacını daha ekran başında karşılayan, bilgisayardan uzaklaştıklarında gelişmeleri kaçıracağı ya da sanal alemdeki dünyalarından kopacakları endişesi ile depresif davranışlar sergileyen internet bağımlıları, merkezde gerektiğinde hastaneye yatırılarak 15 gün süreyle internetten önce izole edilerek daha sonra da kontrollü kullanmaları öğretilerek tedavi ediliyorlar.


Ergoterapi uygulanıyor


Özel odalarda, yatarak tedavi edilen internet bağımlılarına, tedavilerinin bir parçası olarak da ergoterapi uygulanıyor. Hastalar ebru çalışmaları, resim, müzik, spor ve kondisyon çalışmalarına katılıp, özel servisteki çok amaçlı salondan ve kütüphaneden yararlanabiliyorlar. Bağımlılar, puzzle gibi kağıt oyunları da oynayabildikleri merkezde aynı zamanda yaşam becerileri ve yaşam olayları ile başa çıkma yollarını öğrenebilecekleri grup terapilerine de katılıyor.


Bağımlılara evindelik hissini yaşatabilmek adına sokak görünümlü hastane koridorlarının, özel dizayn edilen yatakların bulunduğu merkezde, odalarda bağımlıların kriz anında kendilerine zarar vermemeleri için güvenliği yüksek, yumuşak malzemeli eşyalar bulunuyor.



Çağımızın yeni hastalığı bilgisayar bağımlılığının beyinde tıpkı madde bağımlılığında görülen zararları oluşturduğunu belirten Psikiyatri Uzman Dr. Serdar Nurmedov, sanal bağımlılığın mutlaka tedavi edilmesi gereken bir bağımlılık olduğuna dikkat çekti. 


Uzun süre monitör başında kalmanın, kişide haz duygusu ile ilgili ödül-ceza mekanizmasının bozulmasına neden olduğunu belirten, Dr. Nurmedov konu hakkında bilgilendirdi…


İnternet bağımlılığı nasıl anlaşılır


İlk başta bir saatlik internete girmek kişiye haz verirken, aynı lezzeti alabilmek için bilgisayar başında kalınan süre gittikçe artıyor. Bu süreyi 25 saate kadar çıkartanlar oluyor. Öyle ki kişi, yeme-içme ihtiyaçlarını karşılamak için dahi internetten ayrılamıyor, evinden çıkamıyor, işine ya da günlük yaşantısına devam edemiyor. Hatta kişi zamanla madde bağımlılığındaki davranışları sergilemeye ve tamamen sanal bir hayatta yaşamaya başlıyor.


İnterneti amacı dışında kullanmaya başladıklarında, boş olduğu her an internete girdiklerinde, internete girme ile ilgili yalan söylediklerinde, olumsuz duygulardan uzaklaşmak için internete girdiklerinde, internete bağlı olmadıklarında veya bilgisayar başında olmadıklarında endişe, kaygı, huzursuzluk, tahammülsüzlük, dikkat/konsantrasyonda azalma gibi belirtileri göstermeye başladıklarına bu kişilerin internet ile ilişkili sorunlarının başladığını söyleyebiliriz.



İnternetin beyne verdiği zarar kokaininle aynı


Beynin eski fonksiyonunu kazanabilmesi için ileri durumdaki hastaları tam kontrolümüze alıp, önce izole arındırmayı da içine alan özel bir yatarak tedavi planlama yoluna gidiyoruz. Kokainin de internetin de beyinde oluşturduğu zarar aynı. Bağımlı kişiler klavye başından uzaklaştığında endişe, kaygı, huzursuzluk, tahammülsüzlük, dikkat/konsantrasyonda azalma gibi belirtileri sergileyip krize girebiliyor. Sonuçta hırçınlaşıp etrafındaki eşyaları kırıp dökebiliyor.


Yatarak tedavide hasta ortalama 15 gün süreyle izole ediliyor. Bu sırada madde bağımlılarında görülen anormal kriz hali ortaya çıkıyorsa, beynin bu reaksiyonu ilaçlarla önleniyor. Bağımlılar, internet esiri olmaktan hem ilaç hem de özel terapi tedavisiyle kurtuluyorlar. Tedavide interneti kişinin hayatından tamamen çıkarmayı değil, onu kontrollü kullanmayı öğretiyoruz. Çünkü internete yaşamın her alanında kullanıyor ve ihtiyaç duyuyoruz.


Cep telefonu yasak


Tedavinin bir parçası olarak cep telefonu kullanımına izin verilmiyor. Kişinin ailesi ile görüşmeleri oluyor, onlar da uzman psikologlar tarafından gözlemlenip, aile terapilerinde ele alınıyor. Bağımlılık merkezinde uygulanan özel bir sistem var. Bu sisteme göre hastanın ailesi ile görüşebilmesi, kafeteryaya çıkabilmesi için belirli puan toplaması gerekiyor. Bu puanları ilaçlarını düzenli kullanması, odasını düzenli tutması, grup ve bireysel terapilere katılmasından elde ediyorlar.


Uyku saatinden sonra sigara içmesi, katın kurallarını ihlal etmesinden ise puan kaybı oluyor. Bu yüzden hastanın kafeteryaya veya dışarıya çıkma hızı da kendisine bağlı bir nevi. Bu şekilde hastalara normal hayatta da kendisi ile ilgili sorumlulukları kendisinin almasını sağlamaya çalışıyoruz. Kontrol odağının kendisi olması gerektiği vurgulanıyor ve her yaptığının bir sonucu olduğunu ve buna katlanması gerektiğini görmesini sağlıyoruz.


Nöropsikiyatri alanında uluslararası standartların üzerinde sunduğu tanı ve tedavi hizmetlerinin kalitesini ilk denetimiyle dünyaya kanıtlamış olan NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi, dünyanın en büyük ve prestijli sağlık akreditörü olan JCI (Joint Commission International) tarafından titizlikle yeniden denetlenmiştir. 1300’ü aşkın standart üzerinden % 100 uygunluk alarak, akreditasyon sertifikasını yenilemiştir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top