Dar ve uzun mekanlar için ideal bir çözüm olan Düz hatlı plan tipinde tüm mutfak, tek bir duvara yaslanan düz bir çizgi içindedir.
2- İkili, karşılıklı düz mutfak
Uzun ama yeterince geniş mekanlara ideal çözüm sağlayan ikili düz hatlı planlama, karşılıklı iki duvara yerleştirilmiş tezgahlardan oluşur. Bu tip mutfakta bir tezgaha depolama, yıkama ve hazırlama, diğerine ise pişirme bölümü yerleştirilerek işlevsellik sağlanabilir. İki hat arasındaki ideal mesafe 120 cm.’den büyük, 65 cm.’den de küçük olmamalıdır.
3- L tipi
Genellikle açık mutfaklarda kullanılan L mutfak yerleşimi kare ve küçük mutfaklar için de ideal bir düzendir. Alan yeterliyse bu tip mutfaklarda , tezgahın karşısındaki duvarın önüne küçük bir oturma grubu yerleştirilebilinir. L mutfak düzeninde buzdolabı kapıya en yakın yere konulmalıdır. Diğer yerleşimlere göre , mutfak tezgahının daha küçük olduğu bu mutfaklarda çalışma düzeni; depolama, hazırlık ve pişirme olarak ele alındığında yerleşim buzdolabı, ocak ve lavabo olarak sınırlandırılmalıdır.
4- U tipi
Büyük mekanlarda kolaylıkla uygulanabilen U mutfak modeli, mutfakta rahat ve keyifli bir çalışma ortamı yaratır. Bu modelde oldukça büyük bir mutfak tezgahı bulunur. U şeklinde yerleşimde; lavabo, ocak ve buzdolabı üçlüsü tezgahın üç ayrı noktasına yerleştirilerek mutfakdaki üçgen doğru şekilde kurulmuş ve en fonksiyonel yerleşim sağlanmış olur. Bütün mutfak yerleşimlerinde olduğu U mutfakta da lavabonun mümkünse cam önünde olması tercih edilir
5- Ada mutfak
Bu mutfaklarda mekanın ortasında ada olarak adlandırılan ; kimi zaman pişirme , kimi zaman da çalışma mekanı tezgahı olarak kullanılan bir bölüm bulunur. Eğer alan çok büyükse ada biraz geniş tutulup , pişirme ya da çalışma bölümünün yanına bir yemek masası ve oturma grubu yerleştirilir. Ada ile mutfak tezgahının arasındaki uzaklık en az 1m. olmalıdır.
6- Yarım Ada mutfak
Açık mutfaklarda kullanılan L mutfak yerleşimi, mutfakta rahat ve keyifli bir çalışma ortamı yaratır. Bu modelde oldukça büyük bir mutfak tezgahı bulunur. U şeklindeki tezgah yerleşiminde; L tipindeki 2 duvara üst dolap yerleştirmek mümkündür, Yarım ada kısmında ise, lavabo yada ocak kullanılabilir.İstenirse tamamen tezgah, bar tarzında da kullanılabilir. 3 ayrı bölümden oluşan tezgahta, yıkama, pişirme, depolama şeklinde ayrılarak, mutfakdaki üçgen doğru şekilde kurulur ve en fonksiyonel yerleşim sağlanmış olur.