Ana Sayfa HABER Bahar lekelerle geliyor

Bahar lekelerle geliyor

254
0

Bahar yüzünü gösterdi. Bununla beraber güneş de lekeleri beraberinde getirebiliyor. Kahverengi lekeler genellikle 30’lu yaşlardan sonra buğday ve esmer tenlilerde görülüyor. Geniş lekeler en çok yüzde özellikle alın, yanaklar ve bıyık bölgesinde yer alıyor. Bu lekelerin oluşmaması ve giderilmesi için solaryumdan kaçınmak, güneşi dozunda kullanmak ve internetten rastgele ürünler almamak gerekiyor.

Bahar lekelerle geliyor

Daha çok 30’lu yaşlardan sonra ve kadınlarda ortaya çıkan lekeler eskiden daha çok doğum kontrol ilaçlarına bağlanırdı. Ama bu ilaçları kullanmayan kişilerde de ve yüzde 10 oranında erkeklerde de kahverengi lekeler görülebiliyor. Bazı ilaçlar, yapay ve doğal güneş lekeri artırıyor. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedef Şahin leke oluşumu ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler veriyor.
Solaryum leke dostu!
Güneşin lekeleri ortaya çıkaran kilit faktör olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şahin,“gerek doğal güneşlenme gerekse yapay güneşlenme olan solaryumun kahverengi vücut lekelerinin ortaya çıkmasında veya yinelemesinde faktörü olduğunu” bildiriyor. Güneş yanığının leke oluşumunu tetiklediğine işaret eden Prof. Dr. Şahin, “Bu yanıklara ait lekelerin kalıcı bir tedavisi olmamakla birlikte IPL lazer veya Q anahtarlı lazerler silgi gibi bunların silinmesini sağlar ama bir süre sonra yineleme olasılıkları yüksektir. Bazı doğumsal lekelerin; sütlü kahve lekeler veya ben şeklindeki lekelerin günümüzdeki yöntemlerle tedavisi yoktur ama belki gelecekte olabilir” diyor.
ÇİLLERİ GERİLETMEK MÜMKÜN
Prof. Dr. Şahin, çillerin de lazer veya IPL ile tamamına yakınının geriletilebildiğine dikkati çekerek, çillerde artış olmaması için güneşten korunmanın şart olduğunu vurguluyor. Tedavi edilerek yok edilen kahverengi lekelerin tekrar kendini yineleyebildiğini belirten Prof. Dr. Şahin, “lekelerin kış aylarında azaldığını, bahar ve yaz aylarında ise tekrarlayabildiğini de” belirtiyor.
İnternet’teki önerilere güvenmeyin
İnternet sitelerinde lekeleri yok ettiği iddiasıyla reklamı yapılan uygulamalara güvenmemek gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Şahin, “Bu tür kanıtı olmayan bilgilerle yapılan işlemler, çoğu zaman yarardan çok zarar getiriyor ve yine bunları da düzeltmeye çalışmak dermatologlara düşüyor. Ayrıca bu tür yayınlarda önerilen otlarla veya karışımlarla oluşabilecek yan etkilerin düzelmesi de hiç kolay olmuyor” uyarısında bulunuyor.
Antibiyotikler de yapabiliyor
Kullanılan kimi ilaçlar da ciltte leke oluşumunda etkili olabiliyor. Konuyla ilgili Prof. Dr. Şahin, “Özellikle bazı kalp ilaçları, bazı antibiyotikler veya tansiyon ilaçları yine bazı kişilerde güneşe duyarlılık yaratma yoluyla ya da doğrudan leke yaparak lekeye neden olabilir. Bunu saptamak için dermatolog tarafından alınan öykü ve klinik muayenenin birleştirilmesi önemli” şeklinde konuşuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz