Vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyümede, gelişmede vitamin ve mineraller önemli rol oynar. Gebelikte annenin besinlerle aldığı vitaminler hem annenin hem bebeğin ihtiyacını karşılamada yetersiz kalabilir. Aslında çoğu zaman dengeli ve düzenli beslenen bir anne adayı (içeriğinde sebze, meyve, yağsız kırmızı et, beyaz et, kümes hayvanları ve balık, süt ve süt ürünleri, bakliyat ve tam tahıllı ekmek bulunan sağlıklı diyetlerle beslendiğinde) ihtiyacı olan vitaminleri alabilir. Vitaminler hiçbir zaman sağlıklı besinlerin yerini alamaz ancak yetersiz beslenenler, vejeteryan olanlar, barsaklarında emilim problemi olan bazı hastalar veya çoğul gebelikgibi durumlarda vitamin takviyesi gerekebilir.
C vitamininin faydaları
– C vitamini vücutta oldukça önemli bir antioksidandır.
– Demir emilimine yardımcı olma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi olaylarda rol oynar.
– Kemik, kıkırdak ve bağ dokusunun temel yapıtaşlarından olan kollajenin yapısında çok önemlidir.
– Organ hasarlarının onarımı, kemik gelişimi, onarımı ve sağlıklı cilt için gereklidir. Son yıllardaki yayınlarda C vitamininin gebelik zehirlenmesi olarak bilinen ‘preeklampsi’yi önlemeye yardımcı olduğu, yetersizliğinin erken doğumla ilişkili olabildiği söylenmektedir.
Gebelik döneminde ne kadar C vitamini alınmalı
Gebelik döneminde bir kadın günlük olarak 80-85 mg civarında C vitamini almalıdır. C vitaminin en iyi alınabildiği besinler şöyle sıralanabilir: Narenciye ya da turunçgiller, biber, bezelye, kivi, çilek, üzüm, muz, elma, patates, brokoli, havuç ve domates de C vitamininden zengindir. Örneğin 1 kase çilekte 94 mg C, 1 bardak portakal suyunda 82 mg, 1 adet kivide 74 mg, 1 orta boy kırmızı biberde 57 mg C vitamini bulunur.
Not: Tavsiye edilenden çok fazla C vitamini alındığında ishal ve midede kramplar görülebilir.