45 yıldan beri sürdürülen çalışmaların ardından ‘kanserojen’ ya da ‘kanser riskini arttırabilecek’ yaklaşık 1000 ürün ve maddelerin listesi çıkarıldı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) pazartesi günü yayımladığı raporla sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerini kansere sebep olan ürünler listesine alması dünya çapında yankı uyandırdı. WHO, ayrıca kırmızı etin de ‘kansere yol açması ihtimali bulunduğunu’ ancak bu konudaki verilerin sınırlı olduğunu belirtmişti. Öte yandan, örgütün kanser araştırmaları kolunun 45 yıldır süren çalışmaları boyunca maruz kalınan ya da yenilen yaklaşık 1000 madde ve ürün ‘kanserojen’ ya da ‘kanser riskini arttırabilecek’ olarak listelenmiş durumda. WHO’ya bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), geçen yıllar içinde artarak çoğalan kanserojen ürünler listesinden örnekler verdi. İşte kansere neden olan ‘1. grup’ kanserojen maddeler:
– Arsenik ve arsenik bileşimleri
– Kömür, damıtılmış katran, damıtılmış zift
– Tütün, sigara kullanmak, pasif içicilik
– Ultraviyole radyasyonu
– X ışını ve gamma ışını
– İşlenmiş et
– Açıkhava kirliliği
– Güneş radyasyonu
– Solaryum
– Talaş
– Menopoz ertesi kadınlara yapılan östrojen tedaviler
– Alkollü içeceklerdeki etanol
– Aristolochia (lohusa otu) türünden elde edilen bitkilerle yapılan bitkisel tedaviler
– Hardal gazı