Ana Sayfa GÜZELLİK Kepeğe Karşı Bitkisel Çözüm

Kepeğe Karşı Bitkisel Çözüm

328
0

Kepeğe-Karşı-Bitkisel-Çözüm3

Şık siyah elbisenizin, simsiyah smokininizin, size son derece asil bir görünüm sağlayan koyu renk ceketinizin omuzlarına dökülmüş bembeyaz kepekler nasıl da tüm tılsımı ve cazibeyi söndürüveriyor değil mi? Ne kadar şık, bakımlı, iyi giyinmiş olursak olalım, yaka ve omuzlarımızda biriken ve koyu renk kıyafetler üzerinde daha da belirgin görünen  kepekler canımızı sıkar, moral bozar. Kepekli saç hiç kimsenin yüz yüze gelmek istemeyeceği bir sorundur. Saç derisinin kuruyarak dökülmesi anlamına gelen kepek, dış koşullar sebebiyle oluşabileceği gibi, saç derisindeki sorun yahut sorunlardan da kaynaklanıyor olabilir. İşte burada saç bakımı devreye girer. Kepekli saç problemine son verebilmek için, önce sorunun neyden kaynaklandığını tespit etmek ve ona göre bir yol izlemek gerekecektir.Kepek neden olur ve kepek nasıl önlenir sorularının cevaplarını bilirsek,saçlardaki kepeğe çözüm bulmak da kolaylaşacaktır. 

Kepek Neden Olur

Kepeğe karşı kesin çözüm getiren uygulamalar elbette ki vardır. Peki ama kepek neden olur?

Cilt sürekli kendini yeniler ve tazelenir. Bu yenilenme sırasında yeni hücreler oluşurken, alttaki ölü deri atılır. Bu son derece doğal bir süreçtir. Duş esnasında saç ve vücuttan atılan ölü derileri göremeyiz bile; ancak cildin yenilenme süreci hızlandığında ve ölü deri atımı fazlalaştığında, bunu kıyafetlerimizim yaka ve omuz bölgelerinde yoğun olarak görmeye başlarız. Kafa derisi üzerinde parça parça ölü deri yamaları oluşur ve bunlar saç telleri arasına karışarak saçlarda sabitlenir.Kepek sorunu ve kepekli saç her zaman kişinin bakımsız ve temizliğine özen göstermeyen biri olduğu anlamına gelmez.

Kepeğe sebep olan tek faktör, saç derisinin yenilenmesi midir, yoksa başka etkenler de var mıdır bir hatırlayalım isterseniz..

  1. Seboreik Dermatit denilen bir egzama türünün, saç derisinde yağlanma ve kabuklanmaya sebep olduğu bilinmektedir. Seboreik dermatit denilen bu tür mantarın sebep olduğu egzama rahatsızlığında sadece saç derisi değil, burun kenarları, kulak arkaları, koltuk altı, göz kapakları gibi bölgelerde de deri kabuklanmasına rastlanabilir. Ciltte yağlı, kızarık, kabuklanmış, beyaz yahut sarı pullanmalar görülebilir.
  2. Saçları az yıkamak, yahut sık yıkamak da kepeklenme yapabilir. Saç az yıkandığında yağlanmadan dolayı kepeklenme oluşabileceği gibi; tam tersi durumda, yani sık yıkandığında da, kafa derisi tahriş olacağından kepeklenme meydana gelebilir. Ancak yine de bilinmelidir ki, kepeklenme ilk bakışta ve her zaman saçların kirli ve bakımsız olduğu anlamına gelmez.
  3. Saç spreyi, jöle, briyantin, köpük gibi saç şekillendirici ürünlerin yoğun miktarlarda ve sık kullanılması da saç derisinde tahriş oluşturacağından kepeklenme yapabilir. Ya bu tür ürünlerin kullanımının bırakılması, yahut da kepeklenme yapmaz ibaresi taşıyan şekillendirici ürünlerden kullanmak gerekir.
  4. Soğuk hava, nemsiz mekanlar ve ortamlar, çok ısıtılmış ortamlar da saç derisinde olumsuz durumlar oluşturabilir ve cildi kurutur. Kuruyan deri de pul pul dökülür.

Bunların dışında yine bir cilt hastalığı olan sedef de kepeğe neden olabileceği gibi; az su tüketimi, stres, endişe gibi durumlar da saçlara kepeklenme oluşturabilir.

Kepeğe Karşı Bitkisel Çözüm

Kepekle mücadele etmek zorunda olmak can sıkıcı bir durum olabilir ama bilin ki kepekle mücadele etmenin pek çok yolu var. İster şampuan , ilaç ve benzeri hazır ürünlerden faydalanın, isterseniz kepek için bitkisel çözüm sunan daha doğal yollardan faydalanın seçim sizin.

 

Kepeğe karşı bitkisel çözüm istiyorsanız; evde basit ve pratik kürler hazırlayabilirsiniz. Bunun  için de aspirin, tuz, sirke, limon, kabartma tozu gibi elinizin altında her an bulabileceğiniz malzemeler size yardımcı olacaktır. Kimyasal madde barındırmayan bu doğal ürünlerle kepek probleminizden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. İşte kepek problemine evde doğal çözümler

  • Aspirin ile kepek tedavisi: Kepek sorunu, en tanıdık ağrı kesicilerden biri olan aspirinle ortadan kaldırılabilir. Saçlardaki kepeğe çözüm olarak 2 adet aspirini toz haline getirin. Toz haldeki aspirini ya şampuan kutusunun içine karıştırın, ya da her duşta avucunuzun içine alarak saçlarınıza sürüp bu şekilde şampuanlayın. Aspirinli şampuanı saç diplerinize friksiyon yaparak iyice yedirin ve 2 dakika kadar bekleyip etki etmesini sağlayın. Saçlarınızı süre sonunda iyice şampuanlayın. Duruladığınız saçlarınıza ikinci bir şampuan yaparak iyice arıtın.
  • Limon ve sirkeli kepek tedavisi: Kepeklenme sebebiyle kaşınan  saç diplerinize 2 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu sürüp masajla yedirebilirsiniz. Bu uygulama özellikle yağlanma ve kaşıntıyı alır.
    2 fincan soğuk suyun içine karıştıracağınız 2 fincan elma sirkesi de saçlarınızdaki kepeklenme sorununa iyi gelecektir. Saçlarınızı bu karışımla durulayabilirsiniz. Yahut 3-4 yemek kaşığı elma sirkesi ile ovduğunuz saç deriniz ve saç tellerinizi bir müddet bekleyerek şampuanlayabilirsiniz.

 Kepeği Geçirmek İçin Öneriler

  • Saçlarınız ne çok sık, ne de çok seyrek yıkayın. Gün aşırı (2 günde 1) yıkamak doğru olacaktır. Saçlarınız eğer çabuk yağlanmıyorsa haftada 3 kez de yıkayabilirsiniz.
  • Saç şekillendirme ürünleri olan köpük, briyantin, sprey ve jöleden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın. Bu ürünler de kepeklenme yapar.
  • Saçlarınızı tararken tarak dişlerini saç derinize çok temas ettirmemeye özen gösterin, mümkünse değdirmeden tarayın.
  • Saçlarınıza çok sıkı topuzlar, at kuyrukları yapmayın. Saçlarınızın hava almasını sağlayın.
  • Stresten uzak durmaya çalışın.
  • Gün içinde 2 litre su içmeye özen gösterin.
  • Saçlardaki kepeğe çözüm getirmek biraz özen, biraz da sabır işidir. 

Kepeğe Karşı Şampuan Önerisi
Head & Shoulders, Clear, Ketoral, Bioblas gibi şampuanların yanı sıra bilinen markaların “kepeğe karşı etkili” ibaresi taşıyan kepek karşıtı ürünlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Elidor, Pantene, Blendax gibi çok bilinen markaların hemen hemen hepsinin kepekli saç için özel olarak geliştirilmiş şampuanları bulunmaktadır.

Her duş sonrası saçlarınızı elma sirkesi ile duruladığınızda da kepeklenmeniz azaldığını, hatta sonlandığını görebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz