Beynini seven Akdeniz diyeti yapsın

    226
    0

    Beynini seven Akdeniz diyeti yapsın

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, taze sebze ve meyve, balık ve zeytinyağının ağırlıklı olduğu Akdeniz diyetiyle beyin sağlığının da korunduğunu ve sağlıklı yaşlanmanın mümkün olduğunu söyledi.


    Akdeniz diyeti beyni koruyor


    Sebzenin az, etin ise daha fazla tüketildiği beslenme kültürlerinde yaşlanma belirtilerinin de erken görüldüğüne dikkat çeken Gizem Köse, beslenmeyle beyin sağlığı arasındaki ilişkinin yapılan araştırmalarla da kanıtlandığını söyledi.


    Erken yaşlılık döneminde uygulanan Akdeniz diyetinin beyin yapısındaki bağlantıları koruduğunun çalışmalarla ortaya çıktığını belirten Gizem Köse, “Alzheimer’s & Dementia dergisinde yayınlanan son makalede Fransızlar’ın yaptığı çalışmalarda erken yaşlılık döneminde uygulanan Akdeniz diyetinin beyin yapısındaki bağlantıları koruduğu yer alıyor. Çalışmaya göre Akdeniz diyetinin bilişsel yaşlanmayı neredeyse 10 yıla kadar geciktirebildiği gözlenmiş. Akdeniz diyetinin yararı yıllardır biliniyor ve yaklaşık 30 yıldır da bu diyet ve vücut fonksiyonları üzerine araştırmalar yapılıyor. Özellikle et tüketmeyi seven bir toplum olarak sebze tüketimimizin az olması nedeniyle yaşlanma belirtileri de erken ortaya çıkıyor” diye konuştu.



    Kalp sağlığı için de oldukça faydalı


    Akdeniz diyetinin beyin sağlığının yanı sıra aynı zamanda dolaşım sistemine ve dolayısı ile kalp üzerine de bolca olumlu etkisi olduğunu vurgulayan Gizem Köse, “Akdeniz diyeti, özellikle protein alımını beyaz ete hatta balık tüketimine yöneltmesiyle omega-3 alımını da arttırıyor. Bol sebze, meyve, balık ve de zeytinyağının öne çıktığı Akdeniz diyeti yeşillikler ve zeytinyağı bir araya geldiğinde bol bol vitamin ve yağ asidi tüketmiş olursunuz. Sağlığınıza olumlu etkilerin yanında bolca K vitamini alarak cildinizin de daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlarsınız şeklinde açıklama yaptı.



    Akdeniz diyeti ile ilgili beslenme önerileri


    Diyetisyen Gizem Köse, Akdeniz diyeti ile ilgili şu önerilerde bulundu:


    – Kırmızı et yerine balık tüketin.


    – Her öğünde mutlaka sebze olmalı, hatta akşam yemeklerinde sadece sebze tüketin.


    – Zeytinyağı en sağlıklı yağdır, her yemekte kullanın ancak kalorisine de dikkat edin.


    – İşlenmiş beyaz tahıllardan uzak durun, tahılların bir sürü çeşidi var. Alışveriş sırasında raflara iyice bir göz gezdirin. Sebzeli, tam tahıllı, çavdarlı birçok pirinç, makarna, kinoa ve ekmek görebilirsiniz. Tek yönlü tahıl tüketmeyin, sürekli çeşitlendirin.


    – Haftada 2 kere kurubaklagil tüketmeye özen gösterin. Kurubaklagiller hem barsak sağlığı için gerekli hem de bolca bitkisel protein içeriyor. Yani kırmızı et ile alamadığınız proteinin bir kısmını karşılayabilirsiniz. Ancak hatırlatayım kırmızı et olmadan da olmaz! Haftada 1 kırmızı et mutlaka olmalı.


    – Canınız tatlı bir şeyler istediğinde önce meyve yiyin, baktınız geçmiyor sütlü tatlı tüketin. Şerbetli tatlılardan mümkün oldukça uzak durun, bol meyve… Bol derken günde 1 kilo değil tabii. Her gün 3 taze meyve yeterli olacaktır…

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz