Kahvaltının en önemli öğün olduğunu sık sık duyuyoruz. Beslenme uzmanlarından annelerimize, çevremizdeki herkes bu gerçeği ısrarla dile getiriyor. Yine de birçoğumuz uyandığımızda, işe veya okula yetişmemiz gerektiği için kahvaltı öğününü ne yazık ki atlıyoruz. Oysaki domates, peynir gibi besleyici gıdalarla düzenli şekilde yapılan kahvaltı, fizyolojik, psikolojik ve zihinsel olarak bizi daha sağlıklı kılıyor.
Yemek.com, bu öğünü neden önemsememiz gerektiğini “Kahvaltının Önemini Gözler Önüne Seren Bilimsel 7 Kanıt” başlığı altında ortaya koydu. Dünyadaki hatırı sayılır üniversite ve yayınlardan alınan bilimsel kanıtlara dayanan ‘kahvaltı gerçekleri’ şöyle:
Obezite ve diyabetik hastalıklara yakalanma riskini azaltır
Harvard Üniversitesi’nin 45-82 yaş aralığındaki 26 bin 902 kişi ile 16 yıl boyunca yürüttüğü araştırmaya göre, kahvaltısını düzenli olarak yapan bireylerde obezite oranları düşüyor. Araştırmalar, düzenli kahvaltı yapan kadınların diyabetik hastalıklardan daha çok korunduğunu da gösteriyor.
Yeni öğrenilen bilgilerin her zaman taze kalmasını sağlar
Journal of Adolescent Health adlı sağlık dergisinin 13-20 yaş aralığındaki 319 öğrenciyle yaptığı deneyin sonuçlarına göre, düzenli ve doğru kahvaltı yapan kişilerin hafızaları gelişiyor ve diğerlerine göre daha kuvvetli oluyor.
Enerjinizi gün boyunca korumanıza yardım eder
International Journal of Food Sciences and Nutrition adlı sağlık dergisinin yaptığı çalışmaya göre ise, kahvaltı öğününü atlamayan kişiler gün boyunca kendilerini daha az yorgun hissediyor.
Ruh halinizi geliştirerek mutlu olmanızı sağlar
Journal of Physiology dergisinin 144 gönüllüyü tabi tuttuğu sınav sırasında, sınavdan önce kahvaltı yapmış olanların yapmamış olanlara göre daha başarılı, sakin ve mutlu oldukları gözlemlendi. Yani kahvaltı insanın stresli zamanlarının üstesinden kolaylıkla gelebilmesini sağlıyor.
Vücudunuz ihtiyacı olan besinleri depolayabilir
Nutrition Research and Practice dergisinin yaptığı araştırmaya göre, her gün kahvaltı yapan kişilerin vücudu, kemik sağlığını koruyan kalsiyum ve insanı daha uzun süre tok tutan lif gibi ögeleri daha çok depolayabiliyor.
Kilo vermenize yardımcı olur
Yine Harvard Üniversitesi tarafından 17.000 erkek üzerinde yapılan araştırmada, kahvaltı yapan bireylerin daha çabuk kilo verdiği belirlendi. ‘Az ama sık’ kuralının da vurgulanmış olduğu çalışmaya göre, bu sonucu gün içerisinde tüketilen yiyecekler de etkiliyor.
Konsantrasyonunuzu geliştirir
Kahvaltının enerji verdiği ve hafızayı güçlendirdiği biliniyor. Bunu kanıtlayan bir diğer araştırma da Indian Pediatrics’ten. Araştırmaya göre, her gün atlamadan kahvaltı eden ortaokul öğrencileri ara sıra kahvaltı yapan öğrencilere oranla daha başarılı oluyor ve konulara daha rahat yoğunlaşabiliyor. Indian Pediatrics’in başka bir araştırmasının sonucu ise şu yönde; uyku sırasında beynin harcayarak ihtiyaç duyduğu enerji ve glikoz gibi temel kaynaklar gün içinde yapılan kahvaltıdan alınıyor.