Çocuklarda nefes borusuna kaçan yiyecek vakasında artış yaşandığı, anne ve babaların meyve yedirirken dikkatli olmaları gerektiği belirtildi
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, yaz aylarında küçük yaştaki çocukların nefes borusuna yiyecek kaçması vakalarında artış yaşandığını söyledi.
Son olarak nefes borularına erik, üzüm ve mama kaçan çocuk haberlerinin basında yer bulduğunu hatırlatan Cevit, bu tür vakaların daha çok mevsimsel özellikler gösterdiğini kaydetti.
Cevit, yaz mevsiminde kiraz, vişne, üzüm, erik ve çağla gibi meyvelerin çocuklara verilmesinin söz konusu vaka sayılarında artışa yol açtığına dikkati çekerek, yine yaz aylarında dış dünyayla daha ilgili olunmasının da bu olaylarda etkili olduğunu dile getirdi.
Yutulan meyve ve cisimlerin nefes borusuna kaçma vakalarının 6 ay ve 3 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü ifade eden Cevit, çocukların yaş aralığında ellerine aldıkları her nesneyi tanımak için sık sık ağzına götürdüğünü aktardı.
Cevit, çocukların, bu yaşa aralığında nefes borusuna kaçma riski olan besin ya da eşyalardan uzak tutulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu anlamda çocukların eline yaz meyvelerinden veren aileler daha dikkatli olmalı. Yuvarlak ve küçük meyve sebzeler, risk oluşturabiliyor. 3 yaşa kadar, bu besinler daha küçültülerek verilmeli. Vişne, kiraz, erik, üzüm, çağla gibi yaz meyveleri; çekirdek, nohut, fasulye, fındık ve fıstık gibi besinler çocukların eline yemesi, tat alması ya da oynaması için direkt verilmemeli. Çocuğun nefes borusuna kaçma riski bulunan küçük parçalı, yuvarlak, sert yiyecekler de çocuğa uygun olarak hazırlanıp yedirilmeli.”
Çocuğun akciğerine ya da nefes borusuna kaçan besin ya da nesnenin ölümle sonuçlanabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Cevit, şunları kaydetti: “Çocuğun besin ya da eşyayı nefes borusuna kaçırma süresi 3-5 saniye gibi kısa bir zamanı kapsar. Ani bir refleksli öksürük, kuru öksürük, morarırcasına öksürük bunlar nefes borusuna ya da akciğere bir şey kaçtığının belirtisidir. Cisim büyükse, solunum yollarını tıkamışsa, ses tellerinde takılı kalırsa bu durum ölümle bile sonuçlanabilir. Aile böyle bir durumda özellikle boğaza kaçan ve görünen cismi çıkarabilir. Ancak cisim gözükmüyorsa kesinlikle çıkarılmaya çalışılmamalı. Çünkü cisim daha geriye gidebilir çocuğun ölümüne neden olabilir. Bilinç kapalı değilse karnına 4-5 kez bastırılabilir ve cisim çıkarılabilir. Ancak bu manevrayı da bilen birisi yapmalıdır.”
“Yatırarak yemek yedirmek çok tehlikeli”
Cevit, uygun pozisyonda beslenmesinin de önemine dikkati çekerek, anne ve babalara çocuklarını yatarak beslememeleri uyarısında bulundu.
Çocukların koşup oynadığı, neşeli zamanlarında ailelerin yemek yedirmeyi tercih ettiğini ancak bunun yanlış bir davranış olduğunu aktaran Cevit, şöyle devam etti: “Çocuğun oturması ya da hareketsiz olması gerekir. Çocukların bir yere oturtulup yemek yedirilmesi, yedirilenlerin nefes borusu ya da akciğere kaçmayı önleyebilir. Özellikle çocuk gülerken ya da ağlarken ağzına yemek verilmemeli, yemek yedirirken muziplik yapılarak çocuk kahkahalarla güldürmemeli. Çocuğu ağlarken, koşarken, gülerken, zıplarken beslemek tehlikeyi artırıyor. Yatırarak beslemek de kesinlikle tehlikeli ve zararlı, akciğere ve nefes borusuna yiyecek kaçırma riski yükseliyor.”
Yatırılarak beslenen çocuklarda kulak iltihabı riskinin de oluştuğuna dikkati çeken Cevit, yatırarak beslenmeyi kesinlikle önermediklerini sözlerine ekledi.