Ay çöreği

Ay çöreği

Sevilen hamur işlerinin başında gelen ay çöreği, kakaolu kek kırıntıları, kuru üzüm taneleri, fındık kırıkları, kuru meyve parçaları, tarçın vb. malzemelerle gününüzü tatlandıracak.


Malzemeler


Hamuru için:


50 gram tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)

3 yemek kaşığı toz şeker

3 yemek kaşığı ayçiçek yağı

3 yemek kaşığı süt

1 adet yumurta sarısı

1/2 tatlı kaşığı kuru maya

1,5 su bardağı un


İç harcı için:


3 dilim kakaolu kek

1 tatlı kaşığı kakao

1 yemek kaşığı toz şeker

1 adet rendelenmiş limon kabuğu

1/2 çay bardağı kuru üzüm

1/2 çay bardağı ince çekilmiş fındık içi

1/4 çay kaşığı tarçın

2 yemek kaşığı süt


Üzeri için:


1 adet yumurta sarısı

1 yemek kaşığı pekmez

2 yemek kaşığı file Antep fıstığı

1 tatlı kaşığı susam


Pişirme önerisi:


Arzuya göre ay çöreği hamuruna mahlep ekleyebilir, hamuru süt yerine oda sıcaklığında su ile mayalayabilirsiniz.


Kakaolu iç harcı arta kalan kurabiye kırıntılardan hazırlayabilir, kuru meyve parçaları ekleyebilirsiniz.


Nasıl yapılır 


– Kuru mayayı, oda sıcaklığında sütle küçük bir kapta karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için kısa bir süre bekletin.


– Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını karıştırma kabına alın. Toz şeker ilavesiyle krema kıvamını alana kadar karıştırın.


– Ayçiçek yağı, yumurta sarısını ve maya karışımını ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.


– Elenmiş unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın. Kıvam alan ve toparlanan hamuru, üzerine temiz bir mutfak bezi kapattıktan sonra oda ısısında 30 dakika kadar dinlendirin.


– Ay çöreklerinin iç harcı için; evde kalan ya da ayrıca satın aldığınız kakaolu dilim kekleri küçük bir kaba ufalayın.


– Sütle ıslattıktan sonra kakao, toz şeker, ince çekilmiş fındık içi, kuru üzüm, rendelenmiş limon kabuğu ve tarçın ilavesiyle karıştırın.


– Hazırladığınız çörek hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın. Hamurları hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde uzunlamasına açın.


– Kakaolu iç harcı elinizle sıkıp orta kısmına uzunlamasına yerleştirin. Hamurun kenar kısımlarını ortaya doğru alıp rulo şeklinde sarın. Uç kısımlarını kapattıktan sonra kıvırıp ay şeklini verin.


– Üzerlerine pekmez ilavesiyle çırpılmış yumurta sarısı sürüp çatalın arka tarafıyla yol şeklinde desen verin. File Antep fıstığı ve susam serpiştirdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.


– Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıp hafif bir şekilde kabarana kadar pişirin. Ilık olarak sevdiklerinizle paylaşın.


Afiyet olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu