Saç dökülmesinin sebebi çinko eksikliği

    381
    0

    Her gün bir miktar saçımızın dökülmesi normal bir durum. Yetişkin bir insan günde ortalama 50-100 tel arasında saç kaybedebiliyor. Bu miktarda dökülme kalıcı saç kaybına yol açmıyor. Ancak bundan daha fazlası ve daha uzun süreli olması dikkat etmenizi gerektiriyor. İki aydan fazla süren yoğun saç kaybı birçok hastalığın da habercisi olabiliyor. Saç dökülmesinin sebepleri hormonal değişimler, stres, genetik, yanlış diyet ve beslenme, yaşlanma, kimyasala maruz kalma ve kemoterapi olarak sıralanıyor. Saçın yapısı ve saç dökülmesinin sebeplerini daha detaylı olarak Saç neden dökülür? başlıklı yazımızda anlatmıştık. Saç dökülmesinin genel olarak en büyük nedeni ise mineral ve besin eksikliği olarak biliniyor.
     

    Çinko ve saç dökülmesi ilişkisi

    Çinko eksikliği saç dökülmesine yol açıyor çünkü çinko ve diğer mineraller olmazsa saçın yenilenmesi sağlanamıyor, saç inceliyor ve dökülüyor. Çinko, hücre yenilenmesini sağlayan aynı zamanda vücudumuzdaki dokuları yenileyen çok önemli bir mineral. Aynı zamanda saçın sağlıklı kalmasını sağlayan saç diplerindeki yağların da uygun miktarda kalarak saçın dökülmesine engel oluyor. Bu özellikleriyle çinko saç sağlığı için olmazsa olmazlardan. Saç dökülmesinde çinkonun yanı sıra B12 ve D vitamini ile folik asit eksikliğine de dikkat etmek gerekiyor.
     

    Çinkonun faydaları

    Daha önce de belirttiğimiz gibi çinkonun hücre yenilenmesine çok önemli bir rolü var.

    • Göz sağlığı için çok gereklidir. Görme sorunlarına iyi gelir. Özellikle gece görüş bozukluğunun tedavisinde kullanılır.
    • Atopik dermatit gibi cilt hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
    • Sivilcelerin azalması ve tedavisinde kullanılır.
    • Hamilelik döneminde annenin sağlığı ve bebek gelişimi için mutlaka tüketilmesi gereken bir mineraldir.
    • Diyabet kontrolünde önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
    • Cinsel organların gelişiminde katkı sağlar. Cinsel sağlık için önemlidir.
    • Birçok kanser türüne karşı koruyucudur, özellikle prostat kanserinde etkilidir.

     

    Çinko eksikliği nasıl anlaşılır?

    Çinko eksikliğinin en önemli belirtileri saç dökülmesi, tırnaklarda beyaz noktalar ve kırılmalar, ishal, ciltte sivilcelenme ve bozulmalar, cinsel istekte azalma, iştah ve tat alma duygusu kaybı ve uyku bozukluğu olarak ortaya çıkıyor. Bu belirtilerin görülmesi halinde doktora başvurup kan testi ile çinko değerlerinin ölçülmesi gerekli. Kandaki çinko değerinin 60 mikrogram/dl’den az olmaması gerekiyor.
     

    Çinko hangi besinlerde bulunur?

    Çinkoyu yediğimiz birçok gıdadan alabiliyoruz. Yetişkin bir insanın günlük çinko ihtiyacı 11 mg’dır. Çinko en fazla şu yiyeceklerde bulunuyor.

    • Kırmızı et
    • Tavuk gibi kümes hayvanlarının eti
    • Buğday rüşeymi
    • Ciğer
    • Kabak çekirdeği
    • Karides
    • Yumurta
    • Soyalı ürünler

     

    Çinko gıda takviyeleri nasıl kullanılır?

    Eczanelerde çeşitli ilaç üreticilerinin farklı dozajlarda ve türlerde çinko ve çinko içeren gıda takviyelerini bulmak mümkün. Bu takviyeler süt ürünleriyle birlikte alınmamalı, bunun yerine emilimini kolaylaştırmak için C Vitamini ile birlikte tüketilmesi daha faydalı oluyor. Çinko gıda takviyelerinin tok karnına alınması öneriliyor. Bu gıda takviyelerini kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

    Konuyla ilgili diğer yazılarımız
    Güzelleştiren en önemli 7 mineral
    Güzellik söz konusu olunca, dört tane mineral var ki hepsinden çok öne çıkıyor: Çinko, silis, selenyum ve kükürt.

    Saç dökülmesini önleyen iki mucize ürün
    Bahar aylarında pek çok insanın saçı dökülüyor ya da saç yoğunluğu azalıyor. Pudra.com hacimli ve gür saçlarımızı koruyabilmek için neler yapabileceğimizi uzmanlara sordu.

    Saç bakımında en çok yapılan hatalar
    Saç bakımında çevrenizden aldığınız tavsiyeler her zaman işinize yaramaz, çünkü saç bakımında doğru sandığımız birçok yanlış söz konusu.

    Kadınlarda saç dökülmesi
    Neden olur, ne yapılmalıdır? Saçlarım dökülüyor diyenler dikkat! Saçlarınız neden dökülüyor biliyor musunuz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz